El sindicat CCOO ha estimat aquest dijous que el departament d'Ensenyament vol tancar 59 aules de P-3 en escoles públiques de tot Catalunya, excepte a la ciutat de Barcelona, on no es preveu suprimir-ne cap. Aquestes 59 aules ascendien fa només unes setmanes a gairebé 80, si bé la pressió de mares, pares, sindicats de docents i diversos ajuntaments ha aconseguit que Ensenyament es replantegi el tancament d'una vintena d'unitats escolars de municipis barcelonins com Manresa (Bages), Berga (Berguedà), Mataró (Maresme) i Badalona (Barcelonès), entre d'altres.

D'entre la seixantena de línies que el sindicat estima que encara es volen tancar n'hi ha 4 a la Catalunya, una de les quals seria la de l'escola Serra i Hunter de Manresa, la de l'escola Vall de Lord de Sant Llorenç de Morunys i dues més sense concretar a Berga.

De tota manera, afegeix CCOO, la supressió final d'aquestes aules de P-3 de centres escolars públics dependrà finalment de la preinscripció d'alumnes amb vista al pròxim curs.

Així ho ha explicat el secretari general de la Federació d'Educació de Comissions Obreres de Catalunya, Manel Pulido, en roda de premsa a Barcelona, on ha indicat que la possible supressió d'aquestes aules suposaria l'eliminació d'unes 90 places docents, amb un estalvi per a l'administració d'uns 2,5 milions d'euros.

Pulido ha precisat que Ensenyament s'ha compromès, "verbalment", a no amortitzar aquestes places docents, sinó a redistribuir-les en altres centres escolars pròxims.

Ensenyament ho justifica pel descens demogràfic

El departament que dirigeix Meritxell Ruiz al·lega que el tancament de classes de P-3 es deu al descens demogràfic en aquesta etapa escolar, davant de l'increment d'alumnes en la Secundària.

Aquest argument és una "excusa", segons el parer del representant de CCOO, que considera que el que hauria de promoure el govern català és la reducció d'alumnes per classe, "com un element de qualitat en els primers aprenentatges, donada la importància d'aquesta etapa educativa en l'èxit escolar i social posterior de l'alumne".

CCOO també denuncia problemes a l'ESO

El sindicat denuncia també que els problemes s'acumulen en l'Educació Secundària Obligatòria (ESO), on CCOO preveu que el pròxim curs es precisaran 297 classes més per l'augment demogràfic de nens i joves entre els 12 i 15 anys.

Aquestes 297 classes més s'elevaran a gairebé 2.000 fins l'any 2020, segons dades d'elaboració pròpia de CCOO a partir de l'Institut Demogràfic de Catalunya (Idescat), que precisaran un increment de 5.000 efectius de docents, una previsió que el departament no té planificada.

Pulido ha considerat, en aquest sentit, que "és necessari recuperar el mapa escolar com a instrument de planificació, amb la participació efectiva dels poders públics locals i de la comunitat educativa".

També advoca per modificar la legislació catalana perquè mentre existeixi el dret a la llibertat d'elecció de centre "no es puguin eliminar grups de titularitat pública abans del període de preinscripció", com passa amb els col·legis concertats.

Segons CCOO, la Generalitat no treu cap plaça pública a la preinscripció si hi ha un centre privat que la vulgui oferir, i així, els grups de la pública que 'sobren' se suprimeixen al febrer, mentre que els grups de la privada mantenen la possibilitat de matricular fins a setembre.

Pel que fa a l'escola concertada, Manel Pulido ha assegurat que "és impossible realitzar una previsió de tancaments" d'aules en aquest sector, atès que es pot matricular els alumnes fins a setembre, si bé en el curs actual 2015-2016 s'han tancat 18 grups de P3 i 14 de P-5, així com 17 de primer de Primària i un de tercer a tot Catalunya, segons dades del departament d'Ensenyament facilitades pel sindicat.