Els tres gestors de l'administració de València, que van intervenir en la contractació dels projectes que va encapçalar l'Institut Nóos per a l'organització de tres edicions dels anomenats Summit, van defensar ahir el sistema usat per finançar les jornades. Nóos, després de la intervenció directa d'Iñaki Urdangarin, va aconseguir que l'empresa Ciutat de les Arts i les Ciències (Cacsa) de València dediqués 3,1 milions d'euros a les despeses de les trobades amb la presència d'experts en esports i turisme.

El qui va ser director d'aquesta empresa pública, Jorge Vela, a qui la jutge va cridar l'atenció pel to de les seves respostes, va afirmar que cap institució pública de València va qüestionar mai el sistema de contractació de Nóos, que es va fer de forma directa i sense concurs. Vela va explicar que, malgrat que l'empresa és pública, està autoritzada a fer contractacions que es regeixin pel dret privat. És a dir, que no cal sotmetre-les a concurs. I en concret, ha considerat que la contractació de Nóos, a través d'un patrocini, havia seguit tots els procediments legals, ja que cap institució fiscalitzadora de València el va advertir de la seva il·legalitat.

La que va ser directora de gestió de Cacsa, Elisa Maldonado, va coincidir amb el que va ser director d'aquesta empresa. Va fer un informe que avalava el mètode de contractació. Ella no va intervenir en la negociació amb Nóos, però sí que va tenir la responsabilitat en la liquidació de les despeses.

L'acusació sospita, perquè així ho va declarar l'acusada en una declaració davant la policia, que Maldonado va falsificar la data d'un informe per justificar la contractació de Nóos. La dona va rectificar aquesta afirmació quan va declarar davant del jutge Castro.

Ahir, a preguntes de la fiscal Ana Lamas, va afirmar que "mai" havia redactat un informe que pogués donar aparença de legalitat a un acord, ni pretenia simular cap decisió anterior.

Per la seva banda, José Manuel Aguilar, el que va ser director de Cacsa l'any 2004, quan es va signar el primer contracte amb Nóos, va reconèixer ahir que mai va realitzar cap comprovació per comprovar la solvència econòmica de l'Institut Nóos, tot i que s'havia aprovat una partida de més d'un milió d'euros anuals per a dedicar-lo a l'organització d'aquestes jornades de Summit. Aguilar va defensar la seva decisió de patrocinar aquest congrés i va dir que mai va intervenir el llavors president de la Generalitat, Francesc Camps. Va assegurar també que no sabia que darrere de l'Institut Nóos es trobava la figura d'Urdangarin.