Últim adéu ahir al vespre a Muriel Casals en un acte emotiu i multitudinari al parc de la Ciutadella organitzat per Òmnium Cultural, entitat de la qual va ser presidenta durant cinc anys. L'homenatge va aplegar curiosos, familiars i una àmplia representació cívica i política del país. Autoritats com el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; diputats de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP; i representants sindicals i d'entitats culturals i educatives.

L'acte va recordar les "lluites" de Casals, descrita com "el somriure de la revolta" per a qui han cridat a continuar lluitant fins aconseguir "la victòria". Hi va haver projeccions de vídeos, fotografies, actuacions musicals i un pilar dels castellers de Vilafranca.

Presentat per la periodista Rita Marzoa, l'homenatge al passeig dels Til·lers de Barcelona va incloure diverses projeccions fotogràfiques amb l'acompanyament musical de la cobla Sant Jordi. Diferents personalitats properes a Casals van glossar la seva trajectòria i van abordar les "lluites" que va protagonitzar al llarg de la seva vida.

L'expresident de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i la presidenta del Parlament i expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) van pujar a l'escenari per parlar de la seva visió de país i van remarcar el seu paper cabdal en la mobilització social del moviment independentista els darrers anys. Vila d'Abadal va destacar que Casals deia sovint que els catalans "som catalans i només catalans", i que s'"indignava" en constatar que a Catalunya li ha estat negat el dret a ser un país normal malgrat la voluntat de governar-se a si mateixa.

Per la seva part, una emocionada Forcadell va recordar que els darrers anys la gent les rebia "amb il·lusió i ganes" i agraïment pel seu paper dinamitzador de l'independentisme. "Ens deien que érem el seny i la rauxa. El seny és ser com tu i ens canviarem els papers. Ella era una mestra, un referent, però sobretot una estimada amiga. M'aconsellava i em sabia escoltar", va asseverar.

D'altra banda, els expresidents d'Òmnium Jordi Porta i Quim Torra i l'actual dirigent de l'entitat també van intervenir en l'acte des de dalt de l'escenari. "És el símbol de la revolució dels somriures. Però, a més, era una revolucionària que somreia, amb un sentit de l'humor i de la ironia molt propis de Sabadell", va assenyalar.

Abans d'aquest homenatge, el Parlament també va retre el seu homenatge institucional a Casals. En el transcurs de l'acte, Puigdemont va assegurar: "el nou país portarà també el teu nom i el de totes les 'muriels' que inspiren una societat millor, feta de persones millors".

En l'acte de reconeixement a l'expresidenta d'Òmnium Cultural i diputada de Junts pel Sí celebrat al Parlament, el President català li va mostrar la seva "gratitud" per buscar solucions "sense defallir" en el procés sobiranista.

L'acte va tenir l'assistència, entre altres persones, de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, de membres del Govern, líders polítics i els quatre expresidents catalans, entre els quals hi havia Jordi Pujol.