La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va alertar que l'Executiu incorporarà als seus recursos al Tribunal Constitucional les declaracions polítiques d'alguns dirigents catalans, perquè avalen que s'estan incomplint les resolucions dels tribunals. També va assegurar que incorporarà la carta dirigida al president del Parlament Europeu, Martin Schultz, en la qual el conseller d'Exteriors català, Raül Romeva, signa com a ministre.

Després de la reunió del Consell de Ministres, la vicepresidenta va ser preguntada per les paraules d'alguns dirigents catalans que estan posant en dubte la necessitat d'acatar les resolucions del Tribunal Constitucional (TC).

Sáenz de Santamaría va fer un repàs dels recursos presentats pel govern i va recordar que el TC va suspendre la declaració independentista del Parlament, així com la llei catalana de creació d'estructures d'estat, entre d'altres actuacions.

També està recorreguda la llei catalana d'acció exterior i relacions amb la UE, suspesa parcialment, i s'ha plantejat un conflicte de competències amb la Conselleria d'Afers Estrangers que dirigeix Raül Romeva.

A més, s'ha recorregut en execució de sentència la creació de la comissió d'estudi del procés constituent. Segons la vicepresidenta, les declaracions polítiques que estan efectuant alguns dirigents catalans seran sumades al recurs del Govern com a prova que està fonamentat.

"L'àmbit declaratiu és l'àmbit declaratiu", va assenyalar, però va avisar que amb tantes declaracions "poden ser molt extenses les al·legacions de l'Estat respecte als recursos pendents, perquè estan assumint, no per la via dels fets però sí per la via de declaració política o roda de premsa, els motius fonamentats del Govern" per plantejar els recursos d'inconstitucionalitat o els conflictes de competències.

I va insistir en aquest idea: "estan donant la raó als plantejaments de l'Estat, que això és un desenvolupament d'estructures d'estat en compliment del procés, i s'incorporaran a les al·legacions de la representació de l'Estat com a prova inapel·lable que el recurs és fonamentat, perquè és de part, i ja se sap que confessió de part...".

En aquest sentit, fonts de l'Executiu va dir que incorporaran a l'expedient la carta del conseller català d'Exteriors, Raül Romeva, en la qual es presentava a les autoritats comunitàries com a ministre d'Afers Estrangers.

La llei de l'esport, al TC

El secretari general d'Esports de la Generalitat, Gerard Figueras, va considerar ahir com "una nova agressió" el recurs del govern contra la Llei catalana d'Exercici de Professions de l'Esport, i va indicar que buscarà una "resposta conjunta" amb les federacions catalanes. El Consell de Ministres va aprovar ahir la presentació d'un recurs al TC contra determinats articles de la reforma de la Llei catalana d'Exercici de Professions de l'Esport, i ha demanat la seva suspensió, en entendre que vulnera la Llei d'Unitat de Mercat i que excedeix competències de la Generalitat en preveure la firma de convenis internacionals.

Figueras va afirmar que el recurs li ha provocat "una certa sorpresa, perquè estàvem negociant en el marc de la comissió bilateral Estat-Generalitat una interpretació de la llei que fos compartida tant pel govern català com pel de l'Estat".

Els últims dies, no obstant això, va explicar, "se'ns va comunicar que unes converses que anaven en la bona direcció de cop es torçaven".