El PSOE considera "inadmissibles" les principals propostes econòmiques de Podem, la celebració d'un referèndum a Catalunya i el model que la formació de Pablo Iglesias vol aplicar per afrontar la corrupció. Així es recull en un document que els socialistes han elaborat com a resposta a les propostes de Podem per poder arribar a algun tipus d'acord. El document recull els punts inadmissibles -augment d'impostos, renegociar el deute amb Europa, augmentar la despesa- i també els "punts coincidents", especialment en polítiques laborals, pressupostàries i en l'àmbit social.

El portaveu dels grup parlamentari socialista, Antonio Hernando, va assegurar ahir que hi ha "possibilitats d'acord" si Podem "no s'entesta en el referèndum de Catalunya, el control d'organismes i les polítiques econòmiques poc realistes". El PSOE ha respost a Podem amb un extens document on analitza les "coincidències i les discrepàncies" amb la formació de Pablo Iglesias.

No és acceptable

En un primer bloc, el PSOE rebutja les grans mesures econòmiques de Podem, entre les quals hi ha la de retardar tres anys la reducció del dèficit públic per sota del 3 %; la reestructuració del deute a les entitats financeres, perquè és "inviable" i els socis europeus "no ho acceptarien"; l'increment de la despesa pública, que "posaria en risc la recuperació econòmica", o l'augment d'impostos, que "posaria en risc el creixement econòmic".

En un altre bloc, el PSOE tampoc no considera acceptable el model de Podem per elegir alguns càrrecs públics, com el president de RTVE o els càrrecs que haurien d'assumir la lluita contra la corrupció. El PSOE entén que el model de Podem ataca la "independència" i "l'autonomia" d'aquests nomenaments i "denota una obsessió pel control polític de les institucions", alhora que és "contrari a la separació de poders".

Amb relació a la plurinacionalitat, el PSOE considera inadmissible la proposta de referèndum perquè "divideix i confronta la societat" i és contrari a la Constitució i l'Estatut. Alhora, el PSOE no accepta el procediment de reforma constitucional que defensa Podem.

Acord?

La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, diu que encara veu possible un acord per formar un govern del PSOE amb els suports de Podem i Ciutadans. Amb C's els socialistes s'hi reuniran al llarg del cap de setmana.

L'executiva nacional de Coalició Canària fa costat al principi d'acord aconseguit divendres amb el PSOE per votar a favor de la investidura de Sánchez, encara que els nacionalistes es reserven la ratificació final fins a conèixer el pacte dels socialistes amb altres partits.

El diputat d'Esquerra Unida-Unitat Popular Alberto Garzón va manifestar que espera una reunió a quatre entre el PSOE, Podem, Compromís i la seva formació sense "enganys" ni "vetos", en la qual es parli "de tot" i s'hi interposin "programes" enfront de "noms i cognoms".

Això a banda, el president en funcions del govern espanyol, Mariano Rajoy, va mostrar-se determinat a ser el nou candidat del PP al capdavant de l'executiu si es repetissin eleccions, i va avançar que, si el líder del PSOE fracassa en la seva investidura, li trucarà per pactar de fer un govern conjunt.