El líder del PSOE, Pedro Sánchez, afronta una setmana decisiva per arribar a un acord que li permeti ser investit president del govern espanyol, una possibilitat que pot dependre de l'èxit que tingui avui la reunió que celebraran les comissions negociadores del seu partit, Podem, IU i Compromís. En aquest sentit, la reunió, que tindrà lloc a la tarda al Congrés dels Diputats, s'intueix com a decisiva, tot i que la clau per veure si la investidura de Sánchez pot prosperar la té la formació de Pablo Iglesias.

Sánchez vol que la negociació desemboqui en un pacte d'investidura, per la qual cosa quedaria a l'aire l'objectiu de Podem de crear un govern de coalició entre les quatre formacions de l'esquerra. "Avui és possible un canvi a Espanya. Avui és possible que arrenqui la legislatura amb un govern progressista, reformista i estable i que no hi hagi eleccions com volen uns altres", va assegurar ahir el secretari d'Organització del PSOE, César Luena.

Els socialistes, va explicar, han constatat aquests dies "avenços" en les negociacions per formar govern i són "optimistes" en les converses amb Podem. Malgrat això, Luena va tornar a advertir a la formació morada: "que ningú esperi el PSOE en res que dugui a incomplir la Constitució, sobretot si el que s'intenta és discutir la sobirania nacional, que resideix en el poble espanyol".

Des de Podem, per la seva banda, el secretari d'Organització, Sergio Pascual, es va mostrar ahir optimista i va valorar que "per fi el PSOE s'ha decidit a asseure's amb els que són els seus socis naturals de govern", en referència a la reunió "a quatre" d'avui.

Els qui també es mostren optimistes són els membres de Ciutadans. Ahir, el vicesecretari general de la formació, José Manuel Villegas, va reconèixer que hi ha "avenços" en les negociacions amb el PSOE, però va recalcar que "si no s'arriba a un acord global no hi haurà acord". Villegas va explicar que encara hi ha "temes importants pendents" i va subratllar que el seu partit "no signarà un acord a qualsevol preu". El dirigent de C's va lamentar que Podem hagi "vetat el diàleg entre el PSOE i Ciutadans", però va avisar que, si els socialistes pacten amb Podem, C's no participarà en aquest acord "ni amb l'abstenció".