El grup gihadista Estat Islàmic va perpetrar sis atemptats explosius contra objectius xiïtes a les ciutats sirianes d'Homs i Damasc, que van causar almenys 119 morts, en un dia en el qual el secretari d'Estat d'EUA, John Kerry, va anunciar un "acord provisional" per a una treva a Síria (vegeu al costat).

Quatre atemptats explosius van matar almenys 62 persones i van ferir-ne 180 més a la zona de majoria xiïta de Sayida Zeinab, a la perifèria meridional de Damasc, segons xifres de l'Observatori Sirià dels Drets Humans. L'ONG va detallar que dues de les explosions van ser perpetrades per suïcides que van fer esclatar els cinturons explosius que tenien adossats al cos. A més, va afegir que la tercera explosió es va dur a terme amb un vehicle bomba i que s'està investigant l'origen de la quarta. L'Observatori no va descartar que la xifra de morts augmenti a causa de la gravetat dels ferits.

Per la seva banda, EI va assumir l'autoria dels atacs en un comunicat distribuït en fòrums gihadistes. "Dos dels soldats del califat han aconseguit perpetrar dues operacions al carrer Al-Tin i Al-Fatmeya a la zona del Sayida Zeinab a Damasc, que es considera la casa dels apòstates i alauites (secta xiïta a la qual pertany Baixar al-Assad)", va assenyalar el grup gihadista. En la mateixa nota, EI va xifrar en 90 els morts i en 160 els ferits. "Si Al·là vol, continuarà el bany de sang dels apòstates i alauites fins que la Terra es purifiqui", van agregar.

L'agència oficial de notícies, SANA, va rebaixar el nombre d'explosions a tres i no va concretar la xifra de víctimes. Sayida Zeinab es troba a uns 17 quilòmetres al sud de Damasc i està protegit pel grup xiïta libanès Hezbol·là, els líders del qual insisteixen que vetllen per protegir les àrees i santuaris xiïtes dels atacs dels insurgents sunnites a Síria. En aquesta zona es troba la mesquita xiïta del mateix nom, lloc de peregrinació dels fidels d'aquesta branca de l'islam i que en el passat ja ha estat objecte d'atacs.

D'altra banda, ahir al matí, un doble atemptat comès amb dos cotxes bomba al cèntric barri d'Al- Zahraa, a Homs, va provocar la mort de 57 persones, segons xifres de l'Observatori. Aquesta zona de la ciutat està poblada per una majoria de ciutadans alauites. Entre els morts figuren 39 civils, va afegir l'ONG, que no va precisar si la resta de morts són membres de les milícies del règim sirià.

Per la seva banda, l'agència oficial siriana de notícies, SANA, va rebaixar la xifra de morts a 34, segons declaracions del governador d'Homs, Talal al-Barazi, que va precisar que les explosions van tenir lloc al carrer 60.

EI també va assumir l'autoria dels atacs en un comunicat: "dos genets amb dos cotxes bomba han tingut com a objectiu grups d'apòstates al carrer 60 del barri d'Al-Zahraa a Homs".