El president dels EUA, Barack Obama, va presentar ahir un nou pla per intentar clausurar la presó de Guantánamo mitjançant el trasllat d'entre 30 a 60 presos a territori nacional, amb el qual busca tancar "un capítol" de la història del país i que ja ha rebut el rebuig dels republicans al Congrés.

"No vull traslladar el problema [de Guantánamo] al president següent, sigui qui sigui", va afirmar Obama durant una compareixença a la Casa Blanca acompanyat del seu vicepresident, Joseph Biden, i el seu secretari de Defensa, Ashton Carter.

El pla suposa l'últim intent d'Obama per tancar aquesta presó situada a Cuba i complir així, en els onze mesos que li queden de mandat, una promesa que arrossega des de la seva primera campanya electoral el 2008 . Obama va reiterar els arguments que ha defensat a favor del tancament del penal: que mantenir-lo obert és "contraproduent" per a la lluita antiterrorista, contrari als valors dels EUA, "soscava" la seguretat nacional en lloc d'enfortir-la i danya les relacions del país amb nacions aliades.