PSOE, Podem, EU i Compromís van reunir-se ahir durant cinc hores per explorar un acord d'esquerres per a la investidura de Pedro Sánchez, i es van instar a reprendre les negociacions aquest dimarts al vespre. La trobada tindrà lloc després d'una reunió bilateral entre el PSOE i Podem prevista per a les 4 de la tarda, malgrat que el líder de C's, Albert Rivera, presentarà previsiblement també avui en roda de premsa un acord amb el PSOE.

Segons el cap de llista d'EU, Alberto Garzón, la d'ahir va ser una reunió "cordial" on "s'ha parlat amb sinceritat" i "absolutament de tot" mitjançant "més de 50 torns de paraula". En aquesta primera trobada no es va parlar del referèndum, però sí que s'hi va plantejar una agenda de treball que segons Podem tindrà sis fases que inclouen la política econòmica, social, la regeneració democràtica i també la política territorial.

Les quatre formacions van abordar ahir únicament qüestions "de programa", i no de càrrecs, i van coincidir a no excloure els contactes bilaterals amb qualsevol força, segons va anunciar el cap de llista d'EU, Alberto Garzón, que va assegurar que ell creu que hi ha possibilitat d'un acord que els partits "exploraran amb realisme". "Ha estat un espai de debat molt sincer i molt adequat pels temps que vivim" per "explorar" els acords de l'esquerra i "no donar ni una petita possibilitat a Mariano Rajoy per intentar formar govern", va dir Garzón 63 dies després de les eleccions.

Els partits van dissenyar una agenda de sis punts. Ahir van abordar el primer, el vessant econòmic, i continuaran en aquest punt avui. Segons Podem, ahir ja van discutir sobre la derogació de l'article 135 de la Constitució, la reforma fiscal i la reforma laboral, entre d'altres. El segon punt serà el de la política social; el tercer és el de la regeneració democràtica; el quart, la reforma territorial; el cinquè, la relació amb la UE, i el sisè i últim, el de les garanties perquè l'acord es converteixi en polítiques públiques.

El cap de llista de Compromís, Joan Baldoví, va expressar el seu optimisme respecte a la possibilitat d'un acord. "Fa quinze dies semblava que això no podia passar, i ha passat" i "per primera vegada es reunirà Podem i el PSOE", va sentenciar. Per la seva banda, Íñigo Errejón va afirmar que la reunió a quatre pot ser "la fotografia d'un govern de canvi" perquè "reuneix entre 11 i 12 milions de vots" i "desperta una àmplia il·lusió per la possibilitat d'enviar a l'oposició el PP i les polítiques injustes, ineficaces i la corrupció" del PP. "Treballarem fins a l'últim minut" perquè "creiem que hi ha possibilitats i que cada pas que es dóna desperta expectatives i il·lusió, i per nosaltres no serà", va sentenciar Errejón. Errejón va obrir la porta per primera vegada a la possibilitat que el PSOE negociï en solitari amb C's per aconseguir una abstenció del partit d'Albert Rivera que faci possible el govern del canvi, tot i que va recordar que Podem votaria en contra de qualsevol acord d'investidura entre el PSOE i C's i va recordar que Sán-chez i Rivera no tenen escons suficients per fer prosperar aquest acord.