El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va avançar ahir que el seu partit votarà "no" a la sessió d'investidura de Pedro Sánchez (PSOE) prevista per a la setmana que ve al Congrés llevat que hi hagi una proposta i un compromís de convocar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

En la roda de premsa posterior a la reunió de la comissió permanent d'ERC, Sabrià va confirmar que avui els diputats Joan Tardà i Gabriel Rufián mantindran a Madrid una reunió amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, però que aquesta no genera a Esquerra grans expectatives.

"Una vegada més -va indicar Sabrià- explicarem als representants de Podem que des de Catalunya hem intentat fins a 18 vegades acordar un referèndum sobre la independència amb l'Estat espa-nyol i sempre l'han rebutjat, de manera que si ells són capaços d'aconseguir-ho doncs molt bé, però Catalunya ja ha triat un camí pel qual seguirà avançant". Va matisar, en aquest sentit, que no és que ERC demani el referèndum "perquè creiem que no ens correspon demanar-ho i, a més, a nosaltres no ens surten els números sobre el suport amb què compta en l'àmbit estatal perquè pugui ser aprovat". En conseqüència, va destacar Sabrià, "Catalunya ha de seguir el seu recorregut i, si arriba la proposta de referèndum, ja ho valorarem però el que no farem en cap cas és esperar-la".

El grup d'ERC descarta, en tot cas, la possibilitat d'absentar-se durant les votacions d'investidura per facilitar l'elecció del candidat, i Sabrià va apuntar que els nou diputats republicans "faran el que han de fer i pel que han estat elegits, que és ser a la cambra, i en les circumstàncies actuals, el seu vot serà un no".