El portaveu de Podem al Congrés dels Diputats, Iñigo Errejón, ha assenyalat que l'acord entre PSOE i Ciutadans "bloqueja" de moment la possibilitat d'un pacte entre els socialistes i el partit d'Iglesias. Aquests són els cinc punts més importants que separen els dos partits.

Pel que fa a Podem, aquests són alguns dels punts clau del desacord:

'Llei mordassa'

Errejón ha assenyalat que el document signat per Sánchez i Rivera no inclou la derogació de la Llei de Seguretat Ciutadana, també coneguda com l'oposició com 'llei mordassa'. Podem creu que aquesta llei és restrictiva amb les llibertats individuals dels espanyols.

Reforma laboral

El portaveu de la formació ha assenyalat que l'acord entre PSOE i C 's "aprofundeix les polítiques econòmiques del PP, com ara la tercera reforma laboral encoberta". "Abaratint l'acomiadament no es contracta més", ha resumit Errejón per reiterar la seva oposició a la reforma laboral, una condició indispensable per Podem.

Article 135 de la Constitució

Per al partit d'Iglesias, una altra de les seves'líneas vermelles 'és la derogació de l'article 135 de la Constitució, inclòs a la Carta Magna el 2011 després de les pressions de la Comissió Europea i que consagra les actuacions de les administracions públiques "al principi de estabilitat pressupostària ". Un text que compromet el pagament del deute com a prioritat absoluta. El document de PSOE i C 's aposta per "reformar" aquest article.

Impostos

El principi d'acord entre el PSOE i Ciutadans estableix que no s'apujarà l'IRPF i tampoc hi haurà una pujada d'impostos, cosa amb la qual Podem no està d'acord, ja que considera necessari elevar la càrrega impositiva als grans contribuents.

Plurinacionalitat i Catalunya

El text subscrit per Rivera i Sánchez no inclou el dret o la possibilitat d'un referèndum a Catalunya, fet que va en contra dels propòsits de Podem, que ha insistit en la necessitat d'una consulta per desbloquejar la situació.

Pel que fa al PSOE també hi ha vist línies vermelles:

Referèndum a Catalunya

La proposta de Podem de celebrar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya o en aquelles "nacions que l'hagin plantejat amb especial intensitat" és un punt que frena qualsevol tipus d'acord.

Política fiscal i econòmica

La proposta econòmica del document de Podem, que inclou elevar la despesa pública en fins a 96.000 milions en quatre anys, és una altra de les claus que distancia tots dos partits. Antonio Hernando ja va assenyalar que la política econòmica de Podem "no és realista" i que pot ser contraproduent per a Espanya. Segons ell, això posaria en risc l'"incipient i encara vulnerable" creixement de l'economia. En aquesta línia ha citat la idea de retardar tres anys el compliment de dèficit per sota del 3% o ajornar el pagament del deute.

La pujada extraordinària d'impostos -inclosa també en l'oferta de programa de govern de Podem- és una altra de les discrepàncies dels socialistes, igual que la derogació de la llei d'estabilitat pressupostària.

Regeneració

A més, en matèria de regeneració democràtica, el PSOE no està d'acord amb la proposta de Podem que determinats càrrecs públics i institucions estiguin subordinats a una direcció general o a una Secretaria d'Estat, com el fiscal Anticorrupció, el Banc d'Espanya, el Tribunal Constitucional o la Comissió Nacional del Mercat de Valors. Aquesta mesura suposaria per al PSOE "el control polític" de determinades institucions i l'elecció de càrrecs pel seu compromís amb el Govern i no pels seus mèrits o capacitats.