Rull: 300 milions en inversions estan paralitzats pel Corredor Mediterrani

Proposa la figura d'un responsable de l'execució amb capacitat plena per prendre decisions

25.02.2016 | 09:34
Josep Rull reclama una visió estratègica de les infraestructures
Josep Rull reclama una visió estratègica de les infraestructures

El conseller de Territori, Josep Rull, ha dit que hi ha empreses amb capacitat per invertir més de 300 milions al voltant del Corredor Mediterrani, moltes de les quals estan parades perquè no hi ha una "agenda clara" d'actuacions creïbles, i ha qualificat l'alentiment de l'obra d'exasperant.
Durant una conferència al Fòrum Europa Tribuna Catalunya, Rull ha posat com a exemple la multinacional BASF, que ha condicionat una inversió de 30 milions d'euros al port de Tarragona que aquest disposi d'ample ferroviari europeu.
Al respecte, ha criticat que el Govern continuï fent obres d'alta velocitat amb una rendibilitat "més que qüestionable" i tingui "pràcticament parades" les actuacions vinculades al Corredor Mediterrani, tant en l'àmbit ferroviari com viari.
El conseller ha remarcat que l'economia catalana necessita infraestructures que li permetin ser competitiva i ha apostat per tenir una visió estratègica d'aquestes i per ser capaços de prioritzar, però ha dit que la Generalitat necessita eines perquè l'autonomia a Catalunya li queda "limitada" i el model de gestió "frena" les seves possibilitats de creixement.
En aquest sentit, ha destacat la importància del Corredor Mediterrani com a corredor geoestratègic que pot revolucionar l'economia productiva i del coneixement, i ha afegit que "és el nostre Silicon Valley" i el "tresor més valuós" en termes d'infraestructures.
També Rull ha apostat per agafar els millors models que serveixen per gestionar les infraestructures d'una altra manera a com s'ha fet fins ara, i ha recordat models d'èxit com el pla Barcelona, "un gran encert" que, a partir de la figura d'un coordinador tècnic, va executar l'ampliació de l'Aeroport de Barcelona pensant en tots els serveis relacionats amb la infraestructura.
En aquest sentit, ha proposat que es creï la figura d'un responsable de l'execució del Corredor Mediterrani, amb capacitat plena per prendre decisions, no només referides a la construcció sinó que tingui en compte tots els serveis necessaris perquè estigui a ple rendiment des del primer dia.
El conseller també ha fet una crida a establir una gran aliança "a nivell de país" al voltant del Corredor Mediterrani i ha dit que ja hi ha hagut contactes amb responsables de la Comunitat Valenciana per dibuixar una agenda de treball i celebrar una trobada pública sobre el tema.
Sobre la ministra de Foment, Ana Pastor, ha assenyalat que és una persona "cordial", però "la cordialitat ha de ser operativa", i ha dit que li traslladarà l'esquema proposat per al traspàs de la xarxa ferroviària catalana que va anunciar aquesta setmana. La prioritat seria per a Rodalies i Regionals, i per a l'alta velocitat s'hi aniria d'aquí a més d'un any.
Sobre la sentència en la qual es condemna directius d'Iberpotash a netejar les aigües contaminades, ha apuntat que les sentències s'han de complir i que, com a administradora, la Generalitat ha de ser capaç de garantir que es faci una transició raonable.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Fem un cop d'ull als titulars més destacats que podràs trobar als quioscos

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Una instructora de ioga assegura que el candidat del partit republicà a ocupar la Casa Blanca la...

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar en una entrevista a la revista...

Enllaços recomanats: Premis cinema