El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el president de Ciutadans, Albert Rivera, van signar ahir al Congrés l'acord "per un govern reformista i de progrés" pel qual Ciutadans es compromet a votar favorablement la setmana que ve la investidura del candidat socialista a la presidència del Govern. Amb tot, Sánchez no en té prou amb el suport de Ciutadans per ser el nou cap de l'executiu.

El pacte no esmenta de forma concreta Catalunya, però sí que inclou l'oposició frontal a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a qualsevol part de l'estat espanyol.

Sánchez va reconèixer que l'acord només "és un primer pas, no el necessari, perquè es produeixi el canvi polític en aquest país i hi hagi un nou govern a Espanya a partir de la setmana que ve".

Amb el quadre de fons El abrazo, de Juan Genovés, icona de la Transició, Sánchez va remarcar que l'acord "no ha estat fàcil", però que representa un "camí de generositat" en què "no ha cedit ningú" , sinó que tots dos partits han "cedit perquè guanyin els espanyols".

Després d'incidir en la necessitat històrica de pensar en el "bé comú", el líder socialista va cridar a "abandonar el verb vetar i abraçar el verb acordar, desterrar el verb imposar i posar en pràctica el verb entendre".

Per la seva banda, Rivera no descarta entrar en un govern presidit per Sánchez, tot i que no és la seva prioritat, i va demanar al PP un "esforç de valentia i generositat" per donar suport l'acord per a un Executiu "reformista i de progrés". "No descartem participar d'un govern per executar aquest acord", va dir Rivera, recordant que hi ha diverses fórmules de fer-ho, també des de fora o amb independents.

L'acord, que preveu més de 200 reformes, recull, segons va explicar, el 80% de les propostes de Ciutadans i representa nou milions d'espanyols "junts", però aspiren a ser més perquè els números no quadren i per això han emplaçat el PP a sumar-se a un pacte que permetrà posar en marxa "reformes profundes" necessàries per al país.

Recorda al PP, amb el qual Ciutadans va tenir dilluns una primera presa de contacte, que el document rubricat ahir entre PSOE i Ciutadans defensa mesures "molt similars" a les seves i, per tant, el problema no és d'aritmètica sinó de "voluntat política i generositat".

Si no ho fa, va advertir, haurà d'explicar als espanyols "per què no hi estan d'acord quan Rajoy diu que compartim moltes coses" donant a entendre, a més, que demanaran l'abstenció dels populars per investir Sánchez.

La defensa de la igualtat i la unió, el respecte al marc constitucional, "que es pot reformar però no trencar", el compromís amb l'euro i l'estabilitat pressupostària, la lluita contra la corrupció i el pacte antiterrorista són aquests principis que encaixen "perfectament" per la "immensa" majoria dels espanyols i de la societat.

Rivera ha volgut reprendre aquest fil de la Transició en subratllar que "avui toca establir les bases" d'una nova etapa política, per a 40 anys més de democràcia, etapa que "no serà fàcil", va dir, com tampoc no ho va ser llavors.

I, fins i tot, Rivera va tornar a tenir un gest de record per al gran artífex d'aquest procés de reconciliació, Adolfo Suárez, "una persona que va fer molt per aquest país" i que sabia el significat de la paraula "valentia".