El President català, Carles Puigdemont, es va obrir ahir a modificar el full de ruta sobiranista si el futur govern planteja un referèndum, una estratègia sobre la qual "segur" que arribarien a un acord, però que no inclou el pacte PSOE-C's, que només "enquista" el problema.

En una entrevista a Cadena Ser, Puigdemont va afirmar que no culminaran el procés sobiranista "sense que la gent ho validi a través del seu vot" amb més del 50 % de sufragis i va recordar que el full de ruta independentista té, com a últims passos, unes eleccions constituents i un posterior referèndum per validar una eventual constitució catalana.

No obstant això, en ser preguntat per si frenaria el full de ruta sobiranista si el nou govern central posés sobre la taula un referèndum, Puigdemont va respondre: "crec que ens podríem posar d'acord, clarament; si l'estratègia és referèndum, ens posarem d'acord a fer un referèndum, segur".

Va afegir que arribar a acords per "donar el vot a la gent no ha d'espantar a ningú i menys als que agafen la bandera de la regeneració política i democràtica". "Si comencem negant el referèndum, quina reforma i regeneració democràtica!", va dir en al·lusió al pacte entre PSOE i Ciutadans. Un acord de legislatura que "no suma" i que, en negar referèndums d'autodeterminació, "contribueix a enquistar" els problemes territorials d'Espanya, va jutjar el President català.

Preguntat per què estaria disposat a cedir en una conversa amb el futur president del govern -al qual va assegurar que demanarà una reunió-, Puigdemont va dir: "hi ha alguna cosa sobre la taula sobre la qual em pugui pronunciar si val la pena cedir o no?".

El President català va apuntar que preferiria qualsevol alternativa a un nou govern del PP, però va indicar que com a president parlarà "amb qui sigui" finalment el nou inquilí a la Moncloa.

"Estem asseguts permanentment en una taula de diàleg i negociacions en la qual estem sols", va afegir, i va considerar que els dos governs haurien de seure, "encara que sigui per iniciar l'inventari de discrepàncies".

Puigdemont va afirmar que complirà "totes les lleis" i que continuarà encarregant tasques al conseller d'Afers Estrangers, Raül Romeva, al·legant que el decret de nomenament no està suspès pel Constitucional, com sí que ho estan en canvi algunes competències del seu departament.