El govern central va rebutjar ahir el requeriment fet per la Generalitat de Catalunya respecte de les avaluacions externes de final d'etapa d'Educació Primària, i s'ha declarat competent per establir-les.

Així ho va asseverar la vicepresidenta del govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa després del Consell de Ministres, on, a proposta del ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, es va aprovar un acord pel qual es dóna resposta al requeriment català.

La Generalitat estimava que la norma qüestionada "vulnera les competències autonòmiques en matèria educativa, així com les competències lingüístiques". L'Executiu ha rebutjat aquestes consideracions perquè entén que "en tot moment ha actuat dins del marge que li permet la competència", tal com el seu judici s'estableix en la Constitució i a la Llei Orgànica d'Educació (LOE), on estableix que el govern, després d'una consulta a les comunitats prèvia, fixa els criteris d'avaluació i les característiques generals de les proves.

A més, Sáenz de Santamaría va recordar que en l'avaluació "no es determina l'obligació d'utilitzar el català o castellà" en les proves de les assignatures diferents de Llengua Castellana i Literatura, Primera i Segona Llengua Estrangera i Llengua Cooficial i Literatura. I, a més, va dir, es "permet que siguin els pares, mares o tutors legals els que determinin quina serà la llengua utilitzada pels alumnes" en aquestes matèries.