La directora general de Política Lingüística de la Generalitat, Ester Franquesa, va assegurar ahir que la sentència del TSJC feta pública dijous que tomba part del protocol d'usos lingüístics al sector públic de Catalunya no farà modificar la política lingüística del govern català.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va tombar ahir part del protocol d'usos lingüístics al sector públic de Catalunya, entre els quals hi ha els articles que fixaven el català com a llengua de comunicació entre el personal i que totes les converses s'havien d'iniciar en aquest idioma. La sentència de la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa de l'alt tribunal català dóna la raó a l'adjunt de cirurgia pediàtrica de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona en contra del Protocol d'usos lingüístics per al sector sanitari públic de Catalunya i del Protocol d'usos lingüístics per a la Generalitat de Catalunya i del sector públic que en depèn.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Franquesa va qualificar la decisió d'"alarmant" i "sense cap fonament". La sentència, segons Franquesa, "no implicarà una modificació de la política lingüística que apliquem. No hi haurà cap canvi en les relacions de comunicació amb el ciutadà perquè, com estableix el decret, que és en el que es basa, diu que la llengua d'ús normal en l'administració pública de Catalunya és la llengua catalana". Segons Franquesa, els funcionaris continuaran atenent el públic en català i prevaldrà el dret del ciutadà a utilitzar la llengua que vulgui.

"És una sentència política. Pensem que el mateix que s'està recomanant i que està funcionant en l'administració en aquests moments fa més de 35 anys que s'està seguint i intentant normalitzar. Per tant, ara el context polític és diferent, i el que busca és l'intent de polititzar, per via judicial, allò que no correspondria", va afegir Franquesa.

Per la seva banda, el conseller de Justícia, Carles Mundó, va restar ahir importància a la sentència i va assegurar que els drets lingüístics dels ciutadans estan preservats per la llei de política lingüística vigent. En declaracions als mitjans en la presa de possessió de Barrientos com a president del TSJC, Mundó va recalcar que la llei de política lingüística del 1998 estableix que el català és la llengua d'ús a les administracions que depenen de la Generalitat, cosa que segons el seu parer garanteix la "preservació" dels drets dels ciutadans. Segons el conseller, la sentència anul·la un protocol, "que no és una norma imperativa, sinó que estableix recomanacions".