L'Iran va celebrar ahir unes eleccions parlamentàries i per a l'Assemblea d'Experts, marcades per la tranquil·litat, l'àmplia participació i la visibilitat i entusiasme pel previsible resultat positiu entre els sectors moderats i reformistes aliats del president Hassan Rohani.

La llarga jornada electoral va arrencar a les 8 del matí (4.30 GMT) i va culminar a gairebé tot el país al cap de 14 hores, després de tres extensions del termini de votació, que van ser quatre en el cas de Teheran i altres grans centres poblats on es va habilitar el vot almenys una altra hora més. En aquest període, un ampli nombre dels gairebé 55 milions d'electors convocats a les urnes van fer ús del seu dret al vot, i va ser habitual veure llargues cues d'electors esperant a dipositar el seu vot en gran part del país durant tot el dia. El recompte dels vots es va iniciar només tancar-se els col·legis, si bé les autoritats van indicar que no es coneixeran resultats fins avui o, fins i tot, fins demà.

Davant la manca de dades oficials sobre participació, observadors, candidats electorals i periodistes iranians van confirmar que, almenys a Teheran, la circumscripció electoral més gran del país, el nombre d'electors que van acudir a les urnes va ser igual o superior al que va participar en les eleccions presidencials del 2013, que van portar al poder el moderat Rohani, i bastant més gran que la de l'última votació parlamentària, el 2012. L'alta afluència a les urnes, una petició clau del bloc moderat i reformista, va ser interpretada des de primera hora com l'herald del triomf d'aquest sector, oposat als "principalistes" (conservadors) que fins ara dominen el Parlament.

"Els nostres estudis diuen que, si la participació supera el 50%, guanyarem, i si supera el 60%, guanyarem de molt", va dir a Efe el candidat d'aquest bloc, Mahmud Sadeguí, visiblement satisfet, hores abans del tancament dels col·legis. Segons va poder constatar Efe a quatre locals de votació en diferents llocs de Teheran, la presència de votants disposats a votar per moderats i reformistes va ser notablement superior a la dels "principalistes". "El missatge de l'alta votació indica que el poble iranià pot portar canvi, un millor futur i prosperitat per al país a través del vot. És una indicació de l'èxit del procés democràtic malgrat totes les dificultats. Els joves creuen que aquest és el procés que pot tenir èxit per portar el canvi", va valorar en declaracions a EPA Masumeh Ebtekar, vicepresidenta del govern de Rohani i ministra de Medi Ambient. Des del front "principalista", amb prou feines hi va haver comentaris durant la jornada, llevat dels que valoraven l'alta participació com un èxit del sistema polític de la República Islàmica i una reivindicació dels seus principis democràtics, així com un fort "no als sionistes i als EUA".

Gairebé 55 milions d'iranians (54.915.024) van ser convocats a renovar els 290 escons de l'Assemblea Consultiva Islàmica, el poder legislatiu del país, i els 88 de l'Assemblea d'Experts, el cos format per clergues xiïtes la missió principal del qual és la d'elegir un nou líder suprem en cas de vacant.