El temporal de fred i neu que s'esperava per a aquest cap de setmana s'ha avançat i ha arribat ja aquesta passada nit a cotes d'uns 200 metres especialment a la plana de Lleida, però també en zones de muntanya de Tarragona i en altres del Pirineu.

Protecció Civil de la Generalitat alerta avui al seu twitter que s'extremi la precaució i s'evitin els desplaçaments innecessaris de mitjà i llarg recorregut per Catalunya ja que hi ha nombroses carreteres afectades per la neu, el gel i l'aigua acumulada.

Fins a les 09,00 hores d'avui el telèfon 112 d'emergències ha rebut 103 trucades relacionades amb les nevades, la majoria per incidents de trànsit, informa Protecció Civil.

La Generalitat ha activat el Pla Neucat, amb més de cent màquines llevaneu i milers de quilos de sal preparats per a netejar les carreteres afectades.

Segons el Servei Català de Trànsit, hi ha 15 carreteres a tot Catalunya afectades pel temporal de neu o gel, una de les quals, la T-701 a l'altura de Cornudella de Montsant (Priorat), està tallada a la circulació de vehicles.

També estan afectades per la neu l'autopista AP-2 a l'altura del Pla de Santa Maria (Alt Camp), i les carreteres BV-4031 a Castellar de n'Hug (Berguedà); la C-12, a Àger (Noguera); la C-14 sud a Montblanc (Conca de Barberà); la C-1412b a Isona i Conca Dellà, i la C-142 b, a Naut Aran, entre d'altres del Pirineu català.

D'una altra banda, a primeres hores d'avui ha calgut activar el Pla Ferrocat a causa de la caiguda d'una palmera a les vies del tren a Arenys de Mar (Maresme) i que ha afectat la catenària de la línia de rodalia R1, pel fort vent que ha bufat en aquesta zona en les últimes hores.

A causa d'aquest succés, Renfe ha hagut d'organitzar un servei alternatiu d'autobusos per carretera entre les estacions de Pineda de Mar i Arenys de Mar, amb la qual cosa els passatgers que han de realitzar aquest enllaç arriben als seus destins amb una mitja hora de retard, han informat fonts de la companyia ferroviària.