Els lletrats del Parlament desvinculen la comissió d'estudi sobre el procés constituent de la resolució del 9-N, anul·lada pel Tribunal Constitucional. Aquesta és la tesi bàsica de les al·legacions que ha presentat la cambra catalana en resposta a l'incident d'execució presentat pel govern espanyol contra la comissió.

El TC va admetre'l a tràmit i va donar deu dies al Parlament per dir-hi la seva. Els lletrats acusen el govern espanyol d'atacar "l'essència del parlamentarisme, l'autonomia parlamentària i el principi democràtic propi" del model d'Estat que és Espanya. A més, demanen al tribunal que s'autolimiti i no apliqui la reforma de la Llei Orgànica del TC relativa a l'execució de les sentències, ja que està impugnada i pendent de resolució.

En un escrit de 36 pàgines, els lletrats del Parlament sostenen que no hi ha el "nexe jurídic necessari" per entendre que la creació de la comissió suposa el desenvolupament de la resolució d'inici del procés anul·lada pel TC, ja que, si no hagués existit aquest text, els grups podrien haver presentat algun tipus d'iniciativa parlamentària igualment.

A més, les al·legacions remarquen que es desconeix quin serà el resultat d'aquesta comissió d'estudi, cosa que significa que aquest incident d'execució de sentència plantejat pel govern espanyol és "merament preventiu". "És evident que aquesta tesi resulta extraordinàriament forçada i desproporcionada quan es planteja respecte a una iniciativa parlamentària que, en si mateixa, només suposa l'obertura d'un procediment parlamentari el resultat final del qual està per determinar, i, quant a aquest resultat, en cas que es produís, no pot tenir un altre abast que no sigui el del mateix àmbit parlamentari", remarquen els lletrats, que afegeixen que l'incompliment d'una sentència no pot plantejar-se partint de la "teoria del risc", fent servir "apriorismes o especulacions que només es podrien confirmar, si fos el cas, quan la comissió acabés els seus treballs".

En aquest punt, fins i tot s'inclou una declaració del president del grup parlamentari del PPC, Xavier García Albiol, que reforça aquest argument. "Nosaltres no estarem mai en contra que aquí s'estudiï el que es consideri convenient estudiar. Només faltaria que el Parlament no pogués estudiar el que consideri oportú estudiar", detalla l'escrit citant Albiol.