El TSJC demana que ningú no busqui als tribunals solucions al debat català

Barrientos alerta que "cap llei no pot pretendre's democràtica si desborda i ignora l'Estat de Dret"

27.02.2016 | 00:00
El nou president del TSJC, Jesús María Barrientos, durant la presa de possessió del seu nou càrrec
El nou president del TSJC, Jesús María Barrientos, durant la presa de possessió del seu nou càrrec

El nou president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, va demanar ahir als polítics que articulin "respostes imaginatives" davant el debat sobiranista català i va advertir que "ningú" no ha d'anar als tribunals per buscar solucions a aquest conflicte.
En un acte al Palau de Justícia al qual no va assistir el President, Carles Puigdemont, el nou president del TSJC va prendre possessió del seu càrrec amb un discurs en el qual, després de referir-se al debat sobiranista, va alertar que "cap llei no pot pretendre's democràtica si desborda i ignora l'Estat de Dret".
El nou president del TSJC, de l'associació moderada de jutges Francisco de Vitoria, va admetre que actualment els temps són "políticament complexos" i que Catalunya "es troba immersa en un intens debat social relacionat amb la proposta de revisió de l'actual model d'encaix i convivència amb la resta d'Espanya". Per a Barrientos, el Parlament està "plenament legitimat per emprendre iniciatives de millora d'aquest marc de relacions i convivència", però es deu a l'Estatut de Catalunya i a la Constitució del 1978, "de manera que cap d'aquestes normes bàsiques podrà veure's superada si no és prèvia la seva reforma, aconseguida pels procediments establerts".
El poder judicial "assegura l'aplicació i efectivitat de la legalitat vigent, i de cap altra", va proclamar Barrientos, que, no obstant això, va demanar que "ningú no vagi als jutjats i tribunals a la recerca de solucions al debat social obert actualment a Catalunya". "Només als responsables polítics correspon canalitzar aquest debat i articular respostes imaginatives que pu-guin resultar acceptades per àmplies majories socials i que, alhora, reportin beneficis mutus als ciutadans de Catalunya i de la resta d'Espanya", va dir Jesús María Barrientos. En aquest sentit, va recordar que "la llei no és immutable, tampoc el text constitucional", i ha d'estar "al servei de la societat i adaptar-se a les exigències que en cada moment demandin els seus ciutadans majoritàriament i democràticament, sempre dins del marc de reforma admès per la pròpia llei".
De la seva banda, el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, va advertir que els jutges estan obligats a vetllar pel compliment de la llei i de la Constitució "sense ambigüitats i sense càlculs oportunistes". "És l'única manera de donar resposta als problemes dels ciutadans i sé que no fallarem en aquesta tasca. Els ciutadans poden estar tranquils", va assegurar Lesmes, que en el seu discurs va citar Montesquieu en sostenir que "la llibertat és el dret de fer el que les lleis permeten".
En representació del Govern català, van acudir a la cerimònia els consellers d'Interior i Justícia, Jordi Jané i Carles Mundó, respectivament. Ni el President Puig-demont, que era en un acte a l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat ni la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, no van ser a la presa de possessió, malgrat hi havien estat convidats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Investidura Rajoy: la sessió començarà a les 6 de la tarda

Investidura Rajoy: la sessió començarà a les 6 de la tarda

El discurs del líder del PP obrirà aquesta tarda el debat i demà tindrà lloc la votació

Mariano Rajoy accepta l´encàrrec del rei Felip VI i serà investit president dissabte

Mariano Rajoy accepta l´encàrrec del rei Felip VI i serà investit president dissabte

Javier Fernández deixa clar que el PSOE "en cap cas" no donarà estabilitat al PP ni avalarà els...

El Premi Internacional Catalunya reconeix la investigació oncològica

El Premi Internacional Catalunya reconeix la investigació oncològica

Els tres guardonats van fer una crida a continuar impulsant la recerca des de les institucions ...

Enllaços recomanats: Premis cinema