El marit de la infanta Cristina, Iñaki Urdangarin, va declarar ahir davant l'Audiència de Palma que no participava ni tenia coneixement de la gestió administrativa de l'Institut Nóos i que "mai" no ha estat "comissionista de res". Urdangarin, que ahir va començar a declarar en el judici de Nóos, va admetre que Aizoon, l'empresa familiar, va contractar treballadors que ell mai no va conèixer, unes contractacions que va atribuir al cunyat del seu soci, Miguel Tejeiro, que les feia per assumptes fiscals.

Davant les preguntes del fiscal Pedro Horrach, en la dotzena jornada de la vista, va rebutjar de manera contundent que cobrés "cap peatge" ni "cap comissió" per intervenir perquè el govern balear patrocinés l'equip ciclista Illes Balears-Banesto, com va declarar l'expresident autonòmic Jaume Matas. El cunyat del Rei va assegurar que els 300.000 euros que va cobrar l'empresa Nóos Consultoria, que tenia a mitges amb Diego Torres, per portar l'oficina de seguiment del patrocini, "en cap moment no es tractava de cap peatge". Urdangarin ha negat que en el partit de pàdel que va jugar "de manera informal" amb l'expresident balear Jaume Matas al palau de Marivent de Palma li demanés que adjudiqués aquest contracte a Nóos Consultoria.

Falta de memòria

Davant les preguntes sobre documents amb la seva firma relacionats amb el patrocini de l'equip ciclista, l'acusat, que s'enfronta a peticions de pena de fins a 26 anys i mig de presó, va al·legar falta de memòria: "no recordo tota la meva vida professional, tot el que he fet, al mínim detall, però quan van apareixent coses, un la va refrescant, és evident". A més, va insistir que ell s'havia limitat a intervenir perquè el govern balear patrocinés l'equip i després se n'havia desentès, perquè al capdavant del projecte hi va quedar Juan Pablo Molinero, al qual va atribuir totes les decisions administratives.

Va reiterar moltes vegades al fiscal que "no estava en temes de facturació o comptabilitat", per la qual cosa no va poder informar de cap de les factures o pressupostos que li ha mostrat. Fins i tot va negar l'autoria d'una firma que figurava sota el seu nom en un pressupost que Aizoon, l'empresa que comparteix al 50% amb la infanta Cristina, va presentar al govern balear per competir pel contracte de seguiment de l'impacte en mitjans de l'equip ciclista, al qual també va concórrer una empresa de Torres i es va adjudicar a Sofres. "La meva part, és clar i evident per la meva trajectòria, que és més el món de l'esport i la relació amb les persones", va explicar Urdangarin, per insistir que era aliè a les tasques de gestió.

Entre altres factures, Horrach va mostrar a Urdangarin les que Nóos Consultoria Estratègica va presentar a l'Institut Nóos pels seus serveis per al primer fòrum València Summit, el 2004, que sumaven 714.000 euros, el 79% dels quals va pagar per l'esdeveniment la Generalitat Valenciana. "No vaig negociar res, no he negociat mai un pressupost", va dir quan l'acusador públic l'inquiria sobre el seu paper en la concreció de projectes de Nóos.

Contractar treballadors

L'exduc de Palma sí que va reconèixer que Aizoon, l'empresa familiar, havia contractat treballadors que ell mai va conèixer, cosa que va atribuir al cunyat del seu soci, Miguel Tejeiro, que ho feia per assumptes fiscals. Urdangarin, que continuarà la seva declaració dimecres, va dir que havia sabut de l'existència d'aquests treballadors arran de les investigacions judicials del cas, cosa que l'ha "sorprès". "Jo em dedicava al que em dedicava, i tenia uns assessors, i m'he adonat després que aquests empleats no estaven amb nosaltres", va dir, i va afegir que suposa que Miguel Tejeiro els contractava "per arribar a uns barems fiscals" i que se'ls pagaven les seves nòmines.

Va atribuir al pagament de nòmines de treballadors, dels quals sí que tenia coneixement, les extraccions de diners en metàl·lic que Marco Antonio Tejeiro va declarar que feia per a ell amb xecs al portador i després li lliurava en sobres. El marit de la infanta va dir que després ell feia arribar aquests sobres als empleats. Urdangarin va mantenir així la versió del seu soci Torres que Miguel Tejeiro, a qui Manos Limpias va aixecar l'acusació, era el seu "assessor" i gestor en temes fiscals i laborals.

Enfrontament fiscal-tribunal

L'interrogatori d'Urdangarin, que va començar cap a les 13 hores després d'acabar les 27 hores que en total ha declarat Diego Torres, va arrencar amb un enfrontament entre Horrach i la presidenta del tribunal, Samantha Romero. Horrach va iniciar la seva intervenció qüestionant proves de l'acusació Manos Limpias contra la infanta Cristina, davant la qual cosa la magistrada va dir: "és la primera vegada que veig que una acusació qüestiona la prova d'una altra acusació". El fiscal havia preguntat: "Kid és la seva dona?" "Parla vostè en clau amb la seva dona?", en al·lusió a un correu electrònic d'Urdangarin dirigit a la infanta que ahir l'acusació popular de Manos Limpias va introduir per intentar provar que la seva dona estava informada dels seus negocis. Malgrat la seva apreciació inicial, la presidenta va permetre a Horrach preguntar a Urdangarin sobre aquestes suposades proves contra la infanta, i l'acusat va indicar que les activitats de les quals informava la seva dona no tenien res a veure amb l'empresa comuna, Aizoon. En acabar aquestes preguntes, Horrach va justificar la seva intervenció: "la missió de l'acusació no és només acusar, sinó també oposar-se a les acusacions que s'estimen infundades". "Una vegada introduïts els documents, els pot llegir pel seu compte i arribar a les conclusions que hagi d'arribar, però en fi...", va replicar la magistrada.