Les eleccions a l'Iran resten poder als grups extremistes

Els grups independents, moderats i reformistes guanyen pes al Parlament d'un estat que ha de gestionar l'acord amb Occident

28.02.2016 | 00:00
Un policia iranià exercint el dret a vot en les eleccions de divendres

L'Iran ha començat a conèixer els primers resultats de les eleccions de divendres que, a falta d'una confirmació oficial, apuntaven cap a una menor presència d'extremistes i un augment d'independents, moderats i reformistes al Parlament.
La lenta publicació dels resultats de les eleccions al Parlament i a l'Assemblea d'Experts va dibuixant a poc a poc un nou repartiment del poder legislatiu a la República Islàmica, més favorable a les polítiques moderades del president Hassan Rouhani. Tot i això, encara hi ha quedat un nucli dur i nombrós d'extremistes.
Segons els recomptes provisionals publicats pel Ministeri de l'Interior i estimacions realitzades pels mitjans iranians, i a falta encara de conèixer el resultat de Teheran -la circumscripció més gran del país- i d'altres grans centres urbans, els extremistes haurien obtingut un mínim de 75 escons, enfront dels 48 dels reformistes i els 55 dels candidats independents.
Al Parlament actual, els extremistes hi tenen 167 diputats davant de 88 d'independents, un grup molt ampli que conté diverses tendències, entre les quals la dels cinc diputats de les minories religioses, però que tendeix més cap a la moderació i que aquesta legislatura ha donat suport al president Rouhani. Fins ara, el sector reformista ha agrupat 26 diputats.

Cautela en el bloc moderat
Candidats del bloc moderat i reformista van ser cauts en valorar aquest resultat provisional i van assenyalar que encara falta saber què passa a Teheran, on se situen les seves esperances més grans. En qualsevol cas, van considerar un "bon avanç" tot el que han obtingut fins ara i sobretot la possibilitat que el Parlament que surti de la votació pugui facilitar la tasca de Rouhani al govern.
Pel que fa a l'Assemblea d'Experts, l'organisme compost per 88 clergues xiïtes encarregat de supervisar la tasca del líder suprem i, si és necessari, triar el seu successor, va deixar també un sabor agredolç als reformistes. A Teheran van guanyar, però els resultats en altres circumscripcions per a l'Assemblea apunten al fet que l'organisme estarà dominat per clergues conservadors, tot i que amb les posicions més extremes ja arraconades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema