Ben lluny de la ciclogènesi explosiva anunciada pels meteoròlegs del país, la neu va arribar ahir sobretot en punts elevats del Pirineu i zones aïllades de la Catalunya central. De forma extraordinària, va afectar indrets poc acostumats a una nevada pel febrer, en cotes baixes a les comarques de Lleida -amb neu als 300 metres en zones de l'Urgell o la Noguera- i Tarragona. A la Serra de Prades, al Baix Camp, on va produir-se l'episodi més cridaner de la jornada: una seixantena de vehicles van quedar atrapats a la tarda a la carretera TV-7001, a causa de la neu i el glaç. A les nou del vespre, l'operatiu de Mossos, Protecció Civil i els Bombers va aconseguir alliberar-los. La majoria dels vehicles atrapats eren de visitants que s'havien desplaçat fins a Prades per veure la neu que va caure-hi i molts no duien cadenes.

La neu, a la demarcació de Tarragona, va arribar-hi abans del que marcaven les previsions, que assenyalaven que l'episodi podia començar a mig matí. Al municipi de Prades s'hi van acumular uns 10 centímetres de neu. Al matí es va registrar un petit tornado a Sitges, que va tombar set fanals i quatre palmeres.

Poca neu a la regió central

La neu només va fer acte de presència a les cotes altes del Berguedà, on és més comú que hi nevi, tot i que aquest hivern fins ara no ha estat el més habitual. A Saldes hi van caure uns 20 centímetres de neu segons van informar fonts municipals, una precipitació similar a la que es va registrar en altres poblacions de l'Alt Berguedà com per exemple Gósol, Gisclareny o Castellar de n'Hug. No cal dir que la nevada també es va fer evident malgrat la boira a les muntanyes de la comarca i refugis com, per exemple, el del xalet dels Rasos de Peguera. A Berga i poblacions de l'entorn no hi va nevar malgrat que les previsions del temps havien alertat d'aquesta possibilitat.

En altres punts de la regió central, només cal destacar nevades en cotes elevades de la Cerdanya, com al Cadí-Nord al Prat d'Aguiló, mentre que a la resta de la comarca la neu no s'hi va presentar, cosa que va provocar la indignació d'algun alcalde davant l'alarmisme generat per les autoritats del Govern. A la comarca del Bages, només es van detectar flocs notables ahir al matí a la part sud i al vespre, a la Mola, al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al terme de Mura. Indrets on es preveia que hi nevés, com Montserrat, es van haver de conformar amb la pluja.

Al Moianès, va nevar al matí a les muntanyes de Collsuspina i a l'Estany, però aviat es va fondre. A la zona de Moià-Castellterçol va caure-hi un calabruix i s'hi va acumular un cert gruix, al matí.

Al Solsonès, la nevada va afectar la part més prepirinenca, la zona del Port del Comte i municipis com Lladurs i la Coma i la Pedra. A l'Anoia, la neu va afectar la carretera de la Panadella, sense incidents destacables en acabar l'edició.