La portaveu de Convergència, Marta Pascal, va explicar ahir que el seu partit estudia la possibilitat de celebrar un primer congrés per fixar els "pilars ideològics" del projecte polític refundat i, poc després, convocar un segon conclave per elegir els noms de la nova direcció. Sobre el nou paradigma a què vol adaptar-se la formació, Pascal va posar en relleu que una de les característiques del procés de refundació és que les propostes ideològiques i organitzatives sorgiran "des de baix" i no a partir d'unes ponències redactades per la direcció i esmenades per les bases, de manera que "la temptació del dirigisme s'ha acabat".

La setmana passada el partit va posar en marxa un procés de recollida d'opinions de militants i simpatitzants amb el títol de Torn Obert, a partir de debats territorials i una enquesta exhaustiva sobre aspectes ideològics, organitzatius i estratègics del futur moviment.

Tal com va assenyalar Pascal, després de prendre el pols a les bases al final del mes d'abril es presentarà un document fundacional, una mena de "manifest" o "declaració d'intencions", que definirà a grans trets "com ha de ser aquest nou instrument polític".

Acabada aquesta primera fase de refundació, el partit activarà la segona part del procés, les característiques del qual encara s'han de definir i que haurà de culminar amb un congrés, previst per als dies 3, 4 i 5 de juny, sempre que l'existència d'unes noves eleccions generals no n'alteri el calendari.

Una de les possibilitats que està a sobre de la taula és dividir aquest debat congressual en dues parts: una primera, al principi del juny, centrada a fixar el rumb ideològic del moviment en gestació, i una segona, si pot ser al juliol, per elegir els càrrecs que hauran de liderar el nou espai. "Personalment, jo em sentiria còmoda amb aquest doble moment congressual, primer un de més ideològic i posteriorment un altre sobre l'estructura que ha de tenir la nova organització", va apuntar la portaveu convergent.

L'avantatge d'aquest esquema, va assenyalar Pascal, és que permetria desenvolupar en primera instància un "debat de les idees" profund i sense estar condicionat a una discussió paral·lela sobre qui ha d'encapçalar el projecte, una qüestió que s'abordaria immediatament després. Seran les respostes de les bases, va subratllar Pascal, les que determinaran si és preferible aquest pla o bé si és millor abordar-ho tot en un sol congrés.

Segons la seva opinió, "la clau de l'èxit del procés de refundació és si veritablement es desenvolupa des de baix, des de la militància, i sense pensar que tot requereix parlar de càrrecs i estructures". "La refundació té molt sentit per rearmar-nos ideològicament", va recalcar Pascal, convençuda que "si defugim el debat de les idees i pensem que només cal parlar d'estructura ens equivocarem".

La portaveu de CDC va advertir que "qui vulgui estar al final del procés votant i decidint qui lidera el projecte haurà d'implicar-se primer en el debat de les idees". "Això ens obliga a plantejar-nos si al final només podran votar les qüestions internes els que tradicionalment eren delegats als congressos del partit o si l'obrim a més gent. Jo tinc una vocació d'obrir-ho molt, perquè això ens donaria transversalitat i ens permetria reconnectar amb la gent", va reflexionar.

Un dels aspectes innovadors que pot comportar la refundació és l'aplicació de primàries per a l'elecció de càrrecs, un debat que Pascal veu internament "superat": "tinc la sensació que la gent les demana de forma clamorosa", va afirmar l'exlíder de les joventuts de CDC, que al seu moment van assumir aquest procediment. "Però si el procés de renovació consistís simplement a fer primàries ens quedaríem molt curts, per a mi seria una gran decepció", va puntualitzar Pascal, partidària de "mantenir i reforçar aquelles coses que fins ara es feien bé, però fer una autocrítica molt serena sobre el que no hem fet bé".

Sobre el possible canvi de sigles del partit, va explicar que la seva opinió és que "el nom de Convergència o Convergents d'alguna manera ha de continuar sortint, perquè és la nostra manera d'explicar aquest orgull de ser el que som", si bé va dir que la denominació final podria incorporar algun concepte complementari.