Els deu diputats de la CUP van difondre ahir la carta que han fet arribar al grup parlamentari de Catalunya Sí que es pot, en la qual denuncien de forma vehement el que consideren una estratègia de "linxament" i reclamen obrir vies de col·laboració per a la defensa d'objectius comuns.

La carta arrenca amb una bateria de retrets cap al grup que presideix Lluís Rabell, per la seva "absència total de comunicació formal" amb la CUP des de les eleccions del 27-S, malgrat les "peticions formals de reunió" formulades per l'esquerra independentista i anticapitalista.

La CUP revela que els de Rabell "no van voler que es produís" cap trobada entre els dos grups parlamentaris "fins després de la investidura fallida d'Artur Mas".

Tampoc en les setmanes prèvies a la investidura de Carles Puigdemont com a nou president de la Generalitat va ser possible establir "cap mena de treball conjunt, ni de bloc d'esquerres, ni d'aliança entre nosaltres".

"Una autèntica pena, perquè la correlació de forces en el debat amb Junts pel Sí (JxS) ens era desfavorable i apartar Mas de la presidència era un objectiu compartit amb vosaltres. Sabem, això no obstant, com enfocàveu les eleccions del 20-D", afegeixen els diputats de la CUP.

Un cop investit Puigdemont, "ja no us trobàveu lligats als interessos electorals espanyols i confiàvem en l'obertura d'una nova etapa entre els nostres grups parlamentaris", afegeixen, però "desgraciadament" alguns diputats de Catalunya Sí que es pot i "portaveus d'ICV" han aplicat una estratègia d'"atac" a la CUP per intentar fer aflorar les seves contradiccions internes.

"Nosaltres no us hem vist mai com a enemics polítics ni com a enemic a abatre, ni tan sols com a rivals", asseguren els diputats de la CUP, i afirmen que "sempre hem entès que podríem tirar endavant lluites de forma conjunta" amb Catalunya Sí que es pot com a companys de "barricada".

Segons remarquen en la missiva, "mai ens hem fixat si el sentit del vostre vot coincidia amb l'unionisme més ranci ni tampoc ens hem acarnissat en alguns casos relatius a la vostra gestió a les institucions, no és la nostra prioritat política". Per això, afegeixen, "ens resulta especialment decebedora la fórmula que heu elegit per relacionar-vos amb nosaltres i aquesta sensació de linxament a les xarxes i al Parlament que estem sentint sobre nosaltres aquests dies".

La portaveu d'ICV i diputada de Catalunya Sí que es pot, Marta Ribas, va atribuir la carta crítica de la CUP a una "estratègia política" a causa del suport que el partit anticapitalista presta a JxS i a les seves polítiques de "dretes".

En roda de premsa, Ribas va assegurar que el "relat" de la carta de la CUP no es correspon amb la "realitat", ja que el diàleg entre els dos grups és freqüent, i ha retret a la CUP que abordi aquesta qüestió per carta i no "cara a cara".

En aquest sentit, la diputada ecosocialista ha afegit que el "problema" no és de comunicació entre els dos grups parlamentaris, sinó d'"estratègia política", en la mesura que la CUP està donant el seu suport a Junts pel Sí en la investidura d'un president de CDC, en la pròrroga dels Pressupostos de la Generalitat o en la privatització de l'ATLL, polítiques en les quals Sí que es pot "discrepa".

Per això, Marta Ribas va reiterar que el seu grup manté la mà allargada a la CUP per treballar junts i col·laborar, sempre que sigui per construir una alternativa "real" a les polítiques de CDC i de la dreta, que ara s'impulsen des del grup parlamentari de Junts pel Sí.