El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha rebutjat prohibir els actes de rebuda i homenatge previstos per a avui després de la sortida de presó del dirigent de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi, però ha ordenat a la policia que vigili si es produeixen delictes d'enaltiment del terrorisme.

Velasco es refereix a la rebuda a l'exterior de la presó de Logronyo avui, al d'aquesta tarda a Elgoibar (Guipúscoa), la localitat natal d'Otegi, i l'acte polític al Velòdrom d'Anoeta de Sant Sebastià del 5 de març. "En tots tres s'aprecia una convocatòria plural de diversos àmbits en què ningú ha manifestat la intenció de convertir l'acte públic en un acte que enalteixi o recordi activitats terroristes o membres d'ETA ni la humiliació de les seves víctimes", afirma el jutge.

Són, en la seva opinió, "actes festius o polítics" en què no consten, pels antecedents dels convocants ni les circumstàncies en casos similars, que s'hi hagin de produir actuacions de caràcter delictiu.

El jutge entén que per garantir l'exercici dels drets de reunió i manifestació no s'ha de prohibir les celebracions previstes com havia demanat l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT). Però es dirigeix a la Policia Autònoma Basca i a les delegacions de Govern del País Basc i de la Rioja perquè ho comuniquin a les forces i cossos de seguretat de l'Estat perquè procedeixin al pertinent control i seguiment, "adoptant les mesures necessàries per evitar (...) actes que puguin ser constitutius de delicte d'enaltiment del terrorisme".

O també, afegeix l'acte, de "justificació de delictes terroristes o dels que hagin participat en la seva execució, o de descrèdit, menyspreu o humiliació de les víctimes o els seus familiars".