Trump i Clinton arriben com a favorits al "superdimarts"

Hi ha en joc 1.460 delegats en 10 estats, en una cita crucial per als aspirants a presidenciables

01.03.2016 | 07:36

Més de 10 estats i 1.460 delegats estan en joc avui al superdimarts d'Estats Units, la cita electoral més important fins ara i en la qual la demòcrata Hillary Clinton i el republicà Donald Trump podrien consolidar la seva condició de favorits.
El superdimarts, amb primàries i caucus (assemblees populars) en punts diversos del país, és la gran prova de foc per als candidats, en sotmetre a examen la seva capacitat per guanyar entre diferents electorats i grups demogràfics. Els dos partits tindran resultats en 10 estats, mentre que els demòcrates sabran també els de Colorado. Els republicans de Colorado i Wyoming van començar a votar ahir als caucus però no tenen un vot de preferència presidencial. A Alaska només voten els republicans, a la Samoa Americana només els demòcrates, i també votaran els nord-americans a l'estranger que s'identifiquen com a demòcrates.
Els delegats es reparteixen de forma més o menys proporcional (en funció de diferents regles), de manera que un candidat pot obtenir un bon grapat de delegats en un estat encara que no ho guanyi.
Els demòcrates tenen en joc 865 delegats dels 2.383 que es necessiten per aconseguir la nominació. A aquesta xifra cal sumar els superdelegats, que poden votar lliurement en la Convenció Demòcrata de juliol. Els republicans opten a 595 delegats, dels 1.237 necessaris per obtenir la nominació.
A la banda demòcrata, Hillary Clinton (ara amb 544 delegats) parteix com a favorita gràcies al vot de les minories, sobretot afroamericana, en els estats del sud. Bernie Sanders (amb 85 delegats) aspira a guanyar en estats de la seva nord-est natal i a convèncer que encara queda batalla amb victòries a Minnesota i Colorado.
Al costat republicà, Donald Trump (ara amb 82 delegats) parteix com a favorit en la majoria dels estats. Ted Cruz (amb 17) necessita guanyar en el seu estat, Texas, i aconseguir alguna victòria en els estats del sud més conservadors en el social. Marc Rubio (amb 16 delegats) necessita aconseguir la seva primera victòria per apuntalar com a alternativa real a Trump. Té l'esperança de guanyar a Minnesota i obtenir bons resultats a Virgínia i Massachusetts.
La següent gran cita, on podria quedar aclarit el panorama electoral, és el 15 de març, quan voten cinc grans estats (Florida, Illinois, Missouri, Carolina del Nord i Ohio). Florida, on qui guanya s'emporta tots els delegats, serà la prova definitiva de la campanya de Marc Rubio, senador per aquest estat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?
Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Fem un cop d'ull als titulars més destacats que podràs trobar als quioscos

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Una instructora de ioga assegura que el candidat del partit republicà a ocupar la Casa Blanca la...

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar en una entrevista a la revista...

Què diuen les portades en paper d´aquest divendres?

Què diuen les portades en paper d´aquest divendres?

Fem un repàs als temes més destacats que podràs trobar als quioscos

Enllaços recomanats: Premis cinema