El portaveu d´En Comú Podem, Xavier Domènech, ha aprofitat la seva intervenció en el debat d´investidura per retreure al PSC que ara no defensi el referèndum com feia fa dos anys i els hi ha fet una crida: "Interpel·lo el PSC i les forces progressistes catalanes. L´alternativa no és entre PP i PSOE, és entre el reconeixement de Catalunya o més recentralització. Aquí l´alternativa és o justícia social o el somriure del Ibex 35, és entre passat i futur. Sigueu lliures d´una vegada!", ha etzibat en català des de la tribuna del Congrés. Segons Sánchez, l´acord entre PSOE i C´s no va en contra dels independentistes sinó del 80% dels catalans que aposten per un referèndum". "No hi ha hagut a la historia política d´Espanya un govern de canvi i d´esquerres que es giri a la realitat catalana", ha conclòs.

Domènech ha dedicat bona part dels seus gairebé quinze minuts d´intervenció a carregar contra el pacte entre els partits de Pedro Sánchez i Albert Rivera i l´ha qualificat com un pacte que "exclou" 5 milions de ciutadans que van votar pel "pacte real" i, en canvi, inclou al PP. En aquest sentit, ha manifestat que no entén la sorpresa del PSOE davant l´actitud de Poem i les seves confluències. "No entenc que el seu únic missatge sigui que si no ens voteu a nosaltres governarà el PP. És el missatge dels anys 90 i el missatge que l´ha portat al pitjor resultat de la història", li ha retret.

El tram final del seu discurs l´ha dedicat al fet que l´acord entre PSOE i C´s digui explícitament que s´oposaran a qualsevol tipus de referèndum a Catalunya. Domènech ha defensat que és "impossible" que hi hagi un govern de canvi a Espanya "girant-se a gran part del sistema polític català" i ha recordat que això no ha passat mai en la història política d´Espanya.

El líder d´En Comú Podem ha atacat el PSC denunciant que l´acord també va en contra del referèndum "dins del marc legal" que fa dos anys defensaven els socialistes catalans i ha recordat que aquesta fórmula és la que s´ha utilitzat al Quebec i a la Gran Bretanya per resoldre aquest tipus de conflictes.

Finalment, en català, Domènech s´ha dirigit directament al PSC per reclamar que siguin lliures i defensin el reconeixement de Catalunya. "Construïm junts el futur. Amb el vostre somriure i el nostre somriure fem caure espigues d´or", ha conclòs.