L

a demòcrata Hillary Clinton i el republicà Donald Trump es van consolidar com a favorits per ser els candidats a la Casa Blanca amb les seves grans victòries del "superdimarts", la jornada de primàries on es reparteix el nombre més alt de delegats. Tant Clinton com Trump van aconseguir 7 dels 11 estats que estaven en joc per als seus respec-tius partits i van donar un cop d'autoritat amb triomfs rotunds sobre els seus rivals.

L'exsecretària d'Estat es va imposar amb resultats de més del 60% davant del senador Bernie Sanders a Alabama, Arkansas, Geòrgia, Tennessee, Texas i Virginia, mentre que la seva victòria a Massachusetts va ser molt igualades. Sanders va aconseguir amb les seves victòries a Oklahoma, Minesota, Colorit i Vermont superar les expectatives i tenir prou arguments per sostenir que encara hi ha partit a les primàries demòcrates malgrat el lideratge de Clinton.

Al costat republicà, Trump va guanyar de manera folgada a Alabama, Geòrgia, Massachusetts i Tennessee, mentre que les seves victòries van ser més mínimes a Arkansas, Vermont i Virginia.

El senador Ted Cruz, amb el triomf obligat en el seu estat (Texas) i la sorpresa d'Oklahoma, va poder sortir a defensar que ell és l'únic que ha vençut Trump tres vegades (les dues d'avui i a Iowa). La nit va ser pitjor per a Marco Rubio, l'aposta de l'establishment (grup dominant) republicà per evitar que el controvertit Donald Trump sigui el candidat del partit.

El senador va quedar a les portes d'aconseguir una victòria a Virgínia, estat frontissa, que hauria pogut brandar com la prova que ell és el candidat que pot atreure votants de més ampli espectre i recuperar la Casa Blanca per als republicans.

Rubio, de 44 anys i d'origen cubà, tenia esperances a Virgínia i Massachusetts, però finalment només va aconseguir imposar-se al magnat Donald Trump a Minesota, un estat de l'Oest Mitjà on el vot republicà és més moderat.

Aquest triomf permet al senador exhibir almenys la seva primera victòria en unes primàries en les quals, malgrat tenir el suport dels pesos pesants del partit, no aconsegueix sostenir amb vots aquesta pretesa condició d'única alternativa a Trump.

La gran prova de foc de la seva campanya serà el proper 15 de març en les primàries de Florida, el seu estat, on una recent enquesta dóna un avantatge de 16 punts al magnat Donald Trump.

La del dia 15 és la següent gran cita electoral, quan voten cinc grans estats: Florida, Illinois, Missouri, Carolina del Nord i Ohio. Aquesta nit Rubio ha de guanyar a Florida i el governador John Kasich ha promès que si no guanya al seu estat, Ohio, abandonarà les primàries.

Dels 12 estats i un territori que votaven dimarts, falta per conèixer el resultat de les primàries republicanes d'Alaska, que es disputen Trump i Cruz, segons les enquestes, i en les quals el magnat té el suport de la exgovernadora Sarah Palin. Clinton, a més dels set estats, també va guanyar els sis delegats dels caucus de la Samoa Nord-americana, un territori no incorporat d'Estats Units a l'oceà Pacífic sud.

Quan finalitzi l'escrutini a tots els estats, es coneixerà el nombre de delegats que ha aconseguit cada candidat en aquestes primàries i caucus on el repartiment és més o menys proporcional (en funció de diferents regles). D'aquesta manera, un candidat pot obtenir un bon grapat de delegats encara que no hagi guanyat en un estat, però si no aconsegueix arribar a un mínim (en alguns casos el 20 %) es queda sense cap.

Al costat demòcrata, Clinton i Sanders competien per 865 delegats dels 2.383 necessaris per aconseguir la nominació del partit. Entre els republicans, Trump, Cruz, Rubio, Kasich i el neurocirurgià retirat Ben Carson optaven a 595 delegats, dels 1.237 necessaris per optar a la candidatura a la Casa Blanca.El precandidat republicà a la Casa Blanca Marco Rubio va aconseguir la seva primera victòria d'aquesta campanya en els caucus de Minesota, segons les projeccions dels principals mitjans nord-americans.

Minesota, amb 38 delegats, era l'estat on més possibilitats de guanyar tenia Rubio, que necessitava algun triomf que exhibir després de quedar a les portes d'una victòria a Virgínia davant de Donald Trump que hauria estat molt significativa.

El senador tenia esperances en aquests dos estats i Massachusetts, però finalment únicament va aconseguir imposar-se al magnat Trump a Minesota, un estat on el vot republicà és més moderat. Amb el 53% dels vots escrutats, Rubio va guanyar en aquest estat de l'Oest Mitjà amb el 37% dels suports, enfront del 28% de Ted Cruz i el 21% de Trump, que únicament ha quedat tercer en aquest estat.