El ple del Parlament va donar dimecres via lliure a tramitar una proposició de llei que té com a finalitat revertir la privatització de l'empresa Aigües Ter Llobregat (ATLL), després que la CUP hagi deixat sola Junts pel Sí (JxS), cosa que ha provocat que hagi perdut la seva primera votació.

La proposició de llei, presentada pel PSC, seguirà a partir d'ara tramitant-se en comissió després de votar tots els grups de l'oposició en contra de l'esmena a la totalitat de Junts pel Sí, amb la qual cosa ha estat rebutjada per 62 a favor i 71 en contra.

La proposició planteja que la Generalitat torni a gestionar directament els béns i instal·lacions de la xarxa d'ATLL, aprofitant que la concessió ha estat anul·lada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver-se comès irregularitats.

El text, que pot ser modificat pels grups en comissió, preveu que es constitueixi una societat mercantil íntegrament participada per la Generalitat, que s'encarregarà d'aquesta gestió, si bé transitòriament serà l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) l'entitat que prestarà aquest servei.

El diputat del PSC Jordi Terrades ha destacat que "ni una sola vegada als tribunals s'ha donat la raó al Govern català en defensar el nyap jurídic que va cometre en privatitzar ATLL", ja que "ja hi ha tres sentències del TSJC en les quals es declara nul tot el procés d'adjudicació". Terrades i la resta de portaveus de l'oposició han coincidit a assenyalar que ATLL era una empresa pública viable, malgrat que en el moment de ser privatitzada tenia pèrdues assumibles, ja que els seus actius eren molt superiors als seus passius.

La CUP, que abans de començar el debat de la proposició de llei ha mantingut una reunió amb JxS, ha decidit finalment votar juntament amb la resta de grups, i deixar sola la coalició de govern. El seu diputat Benet Salellas ha defensat "blindar" el caràcter públic de l'aigua en els treballs en ponència, si bé ha criticat el "postureig polític" dels socialistes.

Ha retret, en aquest sentit, al PSC que hagi promogut polítiques de privatització de serveis públics, de la seva gestió i unes tarifes "més cares", i ha denunciat "portes giratòries" com en el cas de l'exsecretaria del Govern Montilla i exdiputada Laia Bonet.

En defensa de l'esmena a la totalitat, el diputat de Junts pel Sí Marc Sanglas ha considerat que en la proposició de llei "es barregen conceptes" i "s'introdueixen elements de confusió", encara que ha dit compartir "que alguna cosa no s'ha fet bé". Per a JxS la proposta "és inoportuna" ja que el més adequat hauria estat esperar a la resolució de l'expedient obert per la Generalitat a la concessionària, i la sentència del recurs davant el Tribunal Suprem.

Des de Ciutadans, Marina Bravo ha assenyalat que "tenint en compte que la conca Ter-Llobregat subministra el 60% de l'aigua que consumeixen els catalans, es tracta d'un subministrament estratègic".

Des de Catalunya Sí que es pot, Hortènsia Grau ha destacat que la iniciativa és oportuna perquè significa començar a revertir la privatització, i ha recordat que "a tot Europa s'estan revertint privatitzacions del servei de l'aigua, com és el cas de Berlín, que ha aconseguit que sigui de nou públic".

Pel PPC el diputat Santi Rodríguez ha argumentat que el seu partit va defensar el 2012 la gestió "indirecta" d'ATLL a causa de la seva situació econòmica i financera, però ha assegurat que durant aquest procés no hi ha hagut "transparència" ni una "correcta fiscalització" de la gestió.