El líder del PSOE, Pedro Sán-chez, no va aconseguir ahir la majoria absoluta del Congrés requerida per ser elegit president del govern, en una sessió en què els durs retrets mutus semblen dificultar futurs acords que impedissin la repetició de les eleccions.

Sánchez va aconseguir només 130 vots a favor (els 90 dels diputats socialistes i els 40 dels escons de Ciutadans), mentre que va tenir 219 vots en contra corresponents a tots els altres grups, excepte el de la diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, que s'ha abstingut.

En no aconseguir els 176 vots a favor necessaris per ser elegit ahir president (la meitat més un dels diputats), caldrà esperar a la votació que tindrà lloc demà a la tarda. En aquesta votació en tindria prou amb tenir més vots a favor que en contra. Però no ho aconseguirà tampoc d'acord amb les intervencions dels líders dels diversos grups parlamentaris, que han estat molt dures en alguns casos -com la de Pablo Iglesias contra el PSOE- que ara per ara fan molt difícil algun acord durant els dos pròxims mesos que eviti noves eleccions el 26 de juny.

Sánchez, que només va sentir paraules a favor per part del líder de Ciutadans, Albert Rivera, va prendre la paraula al tancament del debat i just abans de la votació per ratificar que el PSOE seguirà sent la força del canvi que estén la mà a la resta de partits.

El fet que Sánchez arribés a la sessió d'ahir sense els suports suficients per ser investit ha provocat que el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, l'acusés de protagonitzar un "bluf" amb l'única finalitat d'aconseguir la seva supervivència i de llançar la seva campanya davant la repetició dels comicis.

Rajoy va dirigir una successió de puntes de pica carregades d'ironia contra el candidat socialista, al qual va responsabilitzar d'una investidura "fictícia".

També va ridiculitzar el pacte "de molt limitada rellevància" al qual va arribar amb Ciutadans i que considera que s'ha volgut fer creure tan històric com el "dels toros de Guisando" i presentar-lo com una "panacea" o "el bàlsam de Fierabrás" .

I va carregar també contra Rivera per les versions "contradictòries" d'aquest acord que han donat ell i el líder socialista, del qual va dir que no és el que necessita Espanya.

En el seu cara a cara, Rajoy i Sánchez es van acusar mútuament de de ser un "tap" per a Espanya, i el secretari general del PSOE ha certificat que és impossible que tots dos puguin arribar a un acord per a la formació del nou executiu.

Sánchez va opinar que el PP només es podrà regenerar des de l'oposició i ha considerat una paradoxa que Podem es pugui convertir en l'"única taula de salvació" de Rajoy.

De la mà de Podem i de Pablo Iglesias va arribar a l'hemicicle els retrets més durs que ha hagut d'escoltar el secretari general del PSOE.

Iglesias va carregar contra Sán-chez per haver cedit davant els poders econòmics i les oligarquies amb el seu acord amb Ciutadans i s'ha remuntat fins i tot a un dels moments més negres dels GAL, en demanar a Sánchez que no es deixi aconsellar pels que tenen un passat tacat amb "calç viva".

"El problema és que li han prohibit pactar amb nosaltres (...); ho va dir Felipe González, el que té el passat tacat de calç viva".

Unes paraules que van provocar un agre debat, amb irades protestes de la bancada socialista i en el qual el president del Congrés, Patxi López, va retirar la paraula al líder de Podem.

Davant d'aquesta acusació, Sánchez va sortir en defensa de l'expresident: "em sento molt orgullós de Felipe González", va proclamar. I va avisar Podem que, si vota "no" a la seva investidura, es convertirà en còmplice de l'"infern" de Rajoy.

Però Iglesias va dirigir també crítiques al PP ( "el partit que ha fet de la corrupció i la injustícia una forma de govern", va dir) i Ciutadans, al qual va anomenar "la taronja mecànica" i va qualificar de "titella dels poderosos".

Si aquesta intervenció sembla haver trencat ponts per a un pròxim acord entre PSOE i Podem, la d'Albert Rivera fa difícil també un hipotètic pacte PP-Ciutadans.

Rivera va demanar a Rajoy "valentia" per facilitar aquest acord, però pensa que ell no pot liderar aquesta nova etapa política perquè no creu en les reformes necessàries que necessita Espanya i no pot abanderar la lluita contra la corrupció.

També el va instar a abandonar l'"estranya pinça" que està protagonitzant amb Podem i ha defensat el seu acord amb el PSOE, partit al qual va agrair el seu "coratge" malgrat les dificultats.

Els partits nacionalistes de Catalunya i el País Basc van fonamentar el seu vot en contra de la investidura de Sánchez en la seva negativa a consultar catalans i bascos sobre el seu futur i han rebutjat unànimement l'acord subs-crit amb Ciutadans. Uns retrets fets també per alguns representants del grup mixt.

El PP vol protagonisme després de la segona votació

El PP va assegurar ahir, després de resultar fallit el primer intent de Pedro Sánchez de ser investit president, que a partir del dia 5 -l'endemà de la segona votació- comença "la segona part del partit", i va assegurar que "la jugarà", perquè és "al terreny de joc".

En aquests termes es va pronunciar el vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez-Maillo, qui va subratllar que Sánchez va sortir ahir "clarament derrotat" i espera que per això "reflexioni" o almenys el seu partit, el PSOE, "el faci reflexionar".

També va tenir un missatge per a Ciutadans i va advertir que "allà el que vol fer" el líder d'aquest partit, amb els seus vots, que de moment "no serveixen per a res, excepte per reforçar Pedro Sán-chez". Va demanar en tot cas a Ciutadans que, igual que avui ha reclamat responsabilitat al PP, la reclami també al PSOE, en pro d'una gran coalició. El número tres del PP va assegurar que el seu partit intentarà que no hi hagi noves eleccions.

Per la seva banda, el president del Congrés, Patxi López, es va mostrar satisfet amb el desenvolupament del debat d'investidura de Sánchez: "Ha anat bé, molt bé", va afirmar, després de declarar que havia estat un debat "viu, intens, que ha merescut la pena".

López ha fet aquesta breu declaració a la seva sortida de l'hemicicle després de dos dies de debat, que no han servit perquè Sánchez sigui investit president del govern.

El president del Congrés, Patxi López, també va destacar que havia prevalgut "el parlamentarisme" amb el "predomini de la paraula i el respecte" entre "posicions diferents" i, per tant, ha estat un "debat intens", va reiterar.