La infanta s'empara en la confiança en el seu marit, a qui considera innocent

Cristina només respon les preguntes que li formula el seu advocat en un interrogatori que tan sols dura 66 minuts

04.03.2016 | 00:00
La infanta Cristina durant la seva declaració en el judici, ahir

La infanta Cristina es va emparar ahir en la "confiança" que té en el seu marit, Iñaki Urdangarin, per justificar la seva participació al 50 % en la societat Aizoon i va dir que confia "plenament en la seva innocència" en la seva declaració de 66 minuts com a acusada en el judici del cas Nóos.
Cristina, que només va accedir a respondre a les preguntes del seu advocat, Pablo Molins, va defensar que mai no va ser escut fiscal davant Hisenda ni figurar en Aizoon per obtenir beneficis tributaris, alhora que va negar haver tingut comptes en paradisos fiscals, llevat el que ara utilitza a Suïssa per residir a Ginebra.
"Tot el que fèiem estava controlat", es va defensar la germana del rei, i va precisar que per la seva condició de membre de la família reial ella "hauria estat sotmesa a més transparència i potser a més control per part de l'Administració". Els llavors ducs de Palma, va dir, no tenien "cap prohibició" de la Casa Reial per crear una empresa, i ella es va assessorar prèviament amb el secretari de les infantes, Carlos García Revenga, mentre que Urdangarin ho feia amb l'assessor fiscal de la Casa del Rei Federico Rubio.
La infanta va aclarir que ella no tenia poders en la societat, ni rebia els seus extractes bancaris, ni tampoc no feia servir la targeta Visa corporativa al seu nom ("la custodiava ell"), ni va assistir a cap junta. "No vaig participar en la gestió ni en l'administració d'Aizoon. Tampoc no vaig fer cap treball".
La infanta, acusada com a cooperadora de dos delictes fiscals del seu marit, pel que s'enfronta a una petició de 8 anys de presó, va explicar que van crear Aizoon el 2003 "per canalitzar els ingressos derivats del treball professional" del seu marit i, sobre el motiu que ella signés la constitució, va dir: "per confiança, així m'ho va demanar i jo ho vaig acceptar".
La confiança en ell va ser un dels seus arguments més repetits, fins al punt que ha dit que en aquest moment, en els anys 2007 i 2008, només es fiava d'unes quantes persones, entre elles l'assessor fiscal del seu espòs, Miguel Tejeiro, a qui tant ella com Urdangarin han atribuït totes les gestions tributàries (és acusada de cooperar en dos delictes fiscals del seu marit).
El seu lletrat li va preguntar si coneixia els delictes que s'imputen al seu marit, al que va respondre: "sé que se li imputen aquests delictes, confio plenament en ell, confio plenament en la seva innocència i estic convençuda que ha estat ben assessorat".
El seu espòs, va dir, era qui s'encarregava en tot moment de les "gestions econòmiques de la família", mentre que dels seus quatre fills s'ocupaven els dos, ella assumia l'"agenda" familiar i cada un tenia la seva respectiva feina professional.
Segons va declarar, la germana del rei també havia d'atendre un centenar d'actes institucionals l'any, i tot això mantenia el matrimoni molt ocupat.
Dels temes d'Aizoon no en parlaven, va dir, "ni de res que se li relacionés". "Parlàvem d'altres temes", i sobre això l'advocat va voler saber per què no li preguntava al seu marit per l'empresa: "no procedia, no eren temes que m'interessés parlar amb ell, en aquests anys els nostres fills eren molt petits i estàvem molt ocupats".
Sobre el fet que el seu marit admetés en el judici que Aizóon tenia treballadors en nòmina sense relació amb la mercantil, Cristina va dir que no sabia si l'empresa tenia o no treballadors, ni quin tipus de relació laboral tenien amb Urdangarin o si estaven contractats.
El personal domèstic el seleccionaven a través d'una agència, i després ella se'n desentenia.
La infanta va explicar que va consignar uns 600.000 euros davant el tribunal el desembre del 2014: "quan vaig saber que les acusacions consideraven que jo m'havia beneficiat econòmicament dels fets que aquí es discuteixen".
Durant la declaració, l'advocat de la senyora Cristina ha protestat per entendre que l'exhibició de documents per part de Mans Netes per il·lustrar preguntes sense resposta violentava el seu dret al silenci, al que la presidenta del tribunal, Samantha Romero, va replicar que el seu deure era garantir l'exercici de la defensa però també el de l'acusació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema