El Congrés dels Diputats ha tornat a rebutjar aquest divendres la investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, com a president del govern espanyol. Sánchez ha rebut 131 vots a favor (90 del PSOE, 40 de C's i un de CC), i 219 en contra (123 del PP, 65 de Podem i 9 d'ERC, 8 de DiL, 5 de Compromís i la resta d'IU i del Mixt).

Només ha aconseguit sumar en tres dies de debat un únic suport a la seva investidura: el de la diputada de CC Ana Oramas, que dimecres es va abstenir. Un resultat insuficient per aconseguir la majoria simple en aquesta segona votació on només necessitava rebre més vots positius que negatius.

La investidura fallida de Sánchez obre el compte enrere cap a la convocatòria d'uns nous comicis. Els partits tenen dos mesos per negociar i provar d'evitar-ho, però si el 2 de maig no hi ha un nou president es convocaran automàticament els ciutadans a les urnes al cap de 58 dies, això és el 26 de juny.

Amb un resultat ja conegut el Congrés ha celebrat aquest segon debat exprés on el líder del PSOE ha pres la paraula per reclamar de nou el vot del canvi i emplaçar Podem a encarar la negociació amb un altre esperit per fer fora Rajoy. Ha apel·lat a la construcció d'un govern "del bé comú", una expressió que ha volgut vincular a un acord transversal per passar pàgina a les polítiques d'un Rajoy.

Rajoy acusa Sánchez de practicar corrupció

Rajoy ha replicat Sánchez acusant-lo de "corrupció" per haver posat les institucions "al servei de la seva supervivència" i haver forçat un debat d'investidura sense tenir possibilitats d'esdevenir president. El líder del PP, a més, ha acusat el líder del PSOE de practicar 'sectarisme' per voler fer fora del govern espanyol als populars, i ha reclamat al PSOE que 'deixi governar a la força més votada', és a dir, al PP.

Iglesias: "Pedro, només quedem tu i jo"

Sánchez ha rebut també crítiques per part del líder de Podem, Pablo Iglesias, que ha volgut canviar el to que va utilitzar fa 48 hores i ha fet referència al petó icònic que es va fer el passat dimecres amb Xavier Domènech. Aprofitant aquesta imatge ha convidat el secretari general del PSOE a iniciar una "història d'amor" a partir de dissabte per formar un govern d'esquerres. "Pedro, només quedem tu i jo", ha sentenciat entre rialles i aplaudiments del seu grup.

Rivera demana a PP i Podem que s'abstinguin

El líder de C's, Albert Rivera, ha fet una crida al líder de Podem i al PP perquè "deixin de destruir i comencin a construir" i, en la mesura que no poden participar d'un govern de coalició, s'abstinguin per facilitar la investidura de Pedro Sánchez. Rivera ha demanat a Podem que s'emmiralli en el Partit Comunista durant la transició, que "no demanava ministeris, sinó llibertat".

ERC i DiL reivindiquen el procés

ERC i Democràcia i Llibertat, per la seva banda, han recordat que Catalunya ja ha emprés el camí cap a la seva independència. Gabriel Rufián -que ha substituït Joan Tardà en aquest debat- s'ha estrenat reivindicant el dret dels catalans a decidir el seu futur.

Francesc Homs, per la seva banda ha ofert una abstenció de la seva formació a canvi d'un compromís de Sánchez amb el referèndum a Catalunya.

Problemes per a Patxi López

El president del Congrés, Patxi López, ha tingut de nou problemes per acumulació de peticions de la paraula per al·lusions. L'acusació del diputat d'ERC Gabriel Rufián que C's és un partit que no ha condemnat el franquisme ha provocat les queixes del diputat Juan Carlos Girauta, que ha demanat torn de paraula per "falsedat" i ha negat la major.

López, ha obert d'aquesta manera la porta a altres peticions de paraula per falsedat i ha hagut de negar aquesta possibilitat -entre protestes d'altres diputats- al portaveu del PP Rafael Hernando, els diputats d'ERC Joan Tardà i Gabriel Rufián i altres. "S'ha acabat la discussió", ha reblat.

El president del Congrés ha acabat cridant a l'ordre a Joan Tardà, que ha arribat a gesticular amb la resta de diputats d'ERC per abandonar l'Hemicicle abans de la votació, cosa que finalment no han fet.

Comença el compte enrere

Tots els partits s'emplacen ara a un nou marc de contactes i ja s'han compromès a mantenir converses per provar de forjar majories. Un dels actors d'aquest nou període és el rei Felip VI, que pot decidir obrir una tercera ronda de contactes amb les formacions parlamentàries a La Zarzuela -la primera va concloure amb la petició a Mariano Rajoy, que la va declinar, i la segona a Pedro Sánchez- per valorar si hi ha consens per proposar un candidat.

El PP ja ha descartat que Mariano Rajoy estigui disposat a sotmetre's a la investidura si no té garantits primer els vots suficients per a esdevenir president, fet que situa el monarca en la tessitura d'esperar a l'existència d'una entesa entre les formacions parlamentàries que garanteixi una investidura o bé proposar de nou Pedro Sánchez.

Amb aquest escenari, s'obre ara el termini de dos mesos per evitar unes noves eleccions. Expirarà el pròxim 2 de maig, quan automàticament es convocaran ?si no hi ha hagut investidura- uns nous comicis per al 26 de juny.