El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit l'incident d'execució per desobediència que el govern central va promoure contra el Parlament de Catalunya per la creació de la comissió d'estudi del procés constituent.

El tribunal de garanties obre així l'incident d'execució de les seves sentències previst en la recent reforma de la Llei Orgànica del TC encara que, segons ha informat en una nota, "queda pendent la seva resolució". En primer terme, el que demanava l'executiu en el seu escrit era l'anul·lació de la comissió per part del TC, però la decisió adoptada pel tribunal ahir no comporta aquesta mesura.

Fonts de l'alt tribunal van informar que l'admissió de l'incident no implica que es tirin endavant les mesures coercitives previstes per la reforma, sinó que s'estudiaran i, si s'escau, s'adoptaran en un acte futur.

La reforma del TC impulsada pel PP implica, per a un cas com aquest, que es produeixi una advertència a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i als membres d'aquesta comissió que poden estar cometent delicte de desobediència. El TC, de fet, ja ha sol·licitat les seves al·legacions i les del fiscal, que ja són en poder dels magistrats.

Les mesures previstes perquè el TC obligui que es compleixin les seves sentències podrien comportar també multes coercitives, acordar la suspensió de les autoritats o empleats públics responsables de l'incompliment o encomanar al govern de l'estat, encara en funcions, l'execució de la seva sentència, a més de les accions penals que considerés adequades el fiscal.

El govern va demanar el gener al TC que anul·lés la comissió, amb l'argument que infringeix la recent sentència del tribunal de garanties que va declarar inconstitucional la declaració independentista. En aquest escrit l'advocat de l'Estat assenyalava que l'esmentada comissió és "un acte frontal de desacatament i de manifest incompliment". Per això demanava al TC que "requereixi a la senyora presidenta del Parlament de Catalunya i als membres de l'esmentada comissió" que han d'abstenir-se d'aquesta iniciativa i "impedir-ne" cap altra que ignori la sentència del TC.

A més, el TC hauria d'advertir-los "de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què poguessin incórrer", demanava el govern.

Les reaccions

La portaveu de Junts pel Sí (JxS), Marta Rovira, va assegurar que la decisió del TC "no paralitza res", de manera que la comissió d'estudi del procés constituent es reunirà dimarts que ve, com estava previst, ja que "cap tribunal pot impedir o prohibir" el debat parlamentari.

Segons la diputada independentista, "cap tribunal pot ni impedir ni prohibir" que els diputats elegits democràticament puguin fer debats en seu parlamentària, sobre un mandat "democràtic i legal" com és la "construcció d'un nou país". En aquest sentit, va considerar que si un tribunal "s'atrevís a prohibir determinats espais de debat parlamentari, estaria prohibint directament la democràcia, i això seria un fet gravíssim".

Per la seva banda, el portaveu adjunt de Sí Que Es Pot al Parlament, Albano Dante Fachin, va opinar que el TC "no pot tombar" que el debat que hi ha a la societat catalana es traslladi al Parlament a través de la comissió d'estudi del procés constituent.

Fachin va defensar que la comissió és un "espai per debatre" que el TC "no pot tombar", perquè la cambra ha de servir perquè els debats de la societat "es puguin traslladar en seu parlamentària".