Catalunya està passant l'hivern més càlid dels últims 100 anys, des que es prenen mesures, especialment a punts del Barcelonès, l'Alt Penedès, l'Urgell i l'alta muntanya. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), l'anomalia de temperatura d'aquest hivern s'ha situat entre els +1,5°C i els +3,0°C a la major part de territori.

Destaca per elevat el valor d'anomalia registrat en algunes estacions del Barcelonès, de fins a +3,5°C i, en canvi, els valors més moderats, encara que clarament positius, s'han observat a l'Alt Empordà, al Segrià, les Garrigues, la Ribera d'Ebre i el Montsià, on l'anomalia no ha arribat als +1,5°C.

Al desembre la situació anticiclònica va propiciar inversió tèrmica i molta boira a les planures de l'interior, on l'hivern va començar amb normalitat termomètrica, però no així a la resta de Catalunya i sobretot a l'alta muntanya, on l'inici de l'estació ja va ser càlid o molt càlid. Al desembre es van arribar a valors d'anomalia positiva molt exagerats a l'alta muntanya, amb diferència els més elevats dels últims 18 anys, quan es va començar a prendre registres en aquests llocs de manera contínua. La situació de gener es va caracteritzar per una circulació de l'oest i pel pas de diversos sistemes frontals d'origen atlàntic, però sempre amb inhibició de l'arribada a Catalunya de la massa d'aire fred procedent d'altes latituds.

El febrer va ser càlid i marcat fins a gairebé el seu final per una situació de vents més aviat de l'oest.

Un canvi de temps els últims dies de febrer ha permès que la massa freda del nord arribés finalment a Catalunya, però la durada no ha estat suficient per compensar la calor registrada durant la majoria de l'hivern.