El president de CDC, Artur Mas, ha clos aquest dissabte la Convenció Nacional 'Trencant el gel' de la JNC, que ha aprovat un document per fer aportacions a la refundació de CDC. El màxim dirigent del partit ha defensat que no cal fer canvis debades sinó que cal "valorar i aprofitar allò que té de bo" Convergència. "Repensar-ho tot, però no vol dir carregar-s'ho tot", ha conclòs. En aquest sentit, Mas creu que superar el 50% a favor del 'sí' a un nou estat i "influir" en l'elaboració d'una possible Constitució catalana són alguns del objectius que han de reforçar el replantejament de CDC a partir de l'estiu. La JNC ha posat sobre la taula, entre d'altres, que l'elecció del candidat a la presidència de la Generalitat es faci amb un procés obert a la ciutadania i veuen tant "injust com necessari" que s'apartin dels càrrecs els investigats per corrupció.

Amb la mirada posada a la refundació congressual que el partit encararà aquest estiu previsiblement, la JNC ha presentat aquest dissabte el resultat d'un procés intens de debat al territori. La Convenció nacional ha aprovat un text en què entre d'altres elements proposa que l'elecció del candidat de CDC a la presidència de la Generalitat es faci per un procés obert a la ciutadania; que hi hagi primàries als càrrecs orgànics i les candidatures, i que s'actuï amb fermesa contra la corrupció. "Ens sembla tant injust com necessari que les persones investigades per possibles casos de corrupció sigui apartades dels càrrecs de responsabilitat de manera immediata", ha reclamat el secretari general de l'organització juvenil, Sergi Miquel, en una crida en paral·lel a la justícia per actuar de forma més "àgil" perquè "no es posi en risc l'honor" dels que siguin innocents.

Són algunes de les propostes que han plantejat les files més joves de CDC davant del líder del partit, Artur Mas, que ha clos la Convenció Nacional. Mas, partidari de "qüestionar les coses de manera permanent", ha assegurat però que no es tracta "simplement de canviar-ho tot per canviar-ho" sinó que cal fer-ho per "ser millor i per fer millor feina". En aquest sentit, creu que "cal saber valorar i aprofitar allò que té de bo" Convergència. De manera que caldrà "repensar-ho tot" sense que això vulgui dir "carregar-s'ho tot". "Posar-ho en qüestió però el que és bo cal aprofitar-ho de cara al futur".

Mas, que ha fet una crida a la militància perquè participi a la plataforma 'Torn obert', veu tres objectius principals per encarar i reforçar els arguments per a la refundació del partit. Així ha parlat en primer lloc de treballar per superar el 50% de la ciutadania a favor d'un nou estat per a Catalunya quan es consulti a les urnes. "Hi hem estat molt a prop, ens vam quedar al 48%, vam ser més que els que van dir que 'no'", ha assegurat respecte a les eleccions del 27-S. L'expresident però considera que cal sumar-hi més gent perquè "el vaixell arribi a port". "Hi podem fer molt, ja hi hem fet molt" des de CDC per incorporar base social al sobiranisme català. "Cal un esforç addicional; si no som més, sempre ens quedarem a unes quantes milles del port d'arribada", ha dit metafòricament sobre el futur polític del país.

El segon dels objectius per a Mas passa per la "responsabilitat i l'obligació d'organitzar-se des d'ara" per "influir" a la redacció d'una Constitució catalana. Hi vol aportar "idees majoritàries" perquè no siguin les "minoritàries" les que construeixen un possible text fundacional. "Posar al dia CDC també té com a missió organitzar-se de manera que el país sigui al màxim d'acord amb les nostres idees". Finalment, veu també important que "quan Catalunya se'n surti tingui ja rodat un instrument polític que la lideri". "Hem de ser nosaltres", ha conclòs reclamant que la formació es posi "al dia i sintonitzi" amb la majoria de la població.

Les propostes de la JNC

El secretari general de la JNC, Sergi Miquel, ha assegurat que l'organització juvenil ha treballat "per un 'què' i un 'com'" per a Convergència, però que no volen dedicar temps a parlar del 'qui'. En aquest sentit, creuen que les primàries han de ser "claus i indispensables" per escollir càrrecs orgànics i candidatures. De fet, consideren que el debat congressual "de definició ideològica" ha d'estar "desvinculat" del congrés per als noms.

De cara al congrés del partit, proposen que els nous lideratges siguin "horitzontals" i entre d'altres defensen la limitació de mandats i que es rendeixin comptes. Proposen, a més, que sigui obert a la ciutadania el procés per escollir les eleccions del candidat de CDC a la presidència de la Generalitat. "Superant estructures de partit convencional", ha insistit Miquel. I reclamen exigència davant de "males praxis". Per això els sembla "tant injust com necessari que les persones investigades per possibles caos de corrupció siguin apartades dels càrrecs de responsabilitat de manera immediata". Alhora volen que, per minimitzar els danys a l'honor dels que siguin innocents, la justícia actuï de forma més "àgil". Finalment, aposten per un sistema de donacions transparents que permeti el finançament públic i privats del partit.

La coordinadora de la JNC al congrés de Convergència, Judit Cabana, ha demanat separar càrrecs de partit i càrrecs de govern, i ha defensat les consultes obertes a la militància com a eina per prendre decisions en qüestions com coalicions electorals o lleis de transcendència.

L'acte s'ha dut a terme a l'Auditori Meier del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).