El President de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, va afirmar ahir que se sent "preparat" per presidir una eventual Catalunya independent, encara que creu que no és "l'únic" que ho pot estar, i va incidir en tot cas que serà la ciutadania la que decidirà si es materialitza la secessió.

Va explicar també que una hipotètica Catalunya independent no hauria de tenir un "exèrcit convencional", però sí una política de defensa per fer front, per exemple, a les amenaces cibernètiques, encara que ha dit que aquesta qüestió la decidirà la ciutadania durant l'anomenat "procés constituent".

Puigdemont va abordar l'actualitat política en una entrevista a Barcelona Televisió (BTV), en la qual va respondre a preguntes de diversos nens.

Puigdemont, que ahir també va visitar la Cerdanya (veure pàgina 17), en ser preguntat per si creia que estava preparat per presidir una Catalunya independent, Puigdemont va respondre afirmativament, malgrat que, quan va assumir el càrrec després del "pas al costat" d'Artur Mas, va prometre que ho feia amb caràcter temporal.

No obstant això, l'exalcalde de Girona va puntualitzar ahir que no és "l'únic preparat" per poder presidir una hipotètic Estat català.

El President català va expressar el "ple convenciment" que s'arribarà a la independència de Catalunya si el procés continua de forma "pacífica i democràtica, i si ho volen la majoria dels catalans", atès que per a ell "la voluntat de la gent és la llei suprema".

Preguntat pel model de defensa de l'hipotètic Estat, Puigdemont va incidir que ho decidirà la ciutadania durant el procés participatiu que s'impulsarà per redactar la "Constitució catalana" i en la seva ratificació en un referèndum.

Però ha opinat que en lloc d'un "exèrcit convencional", caldria articular una política de defensa més orientada a la intel·ligència i a combatre les amenaces a les xarxes informàtiques.

Respecte al president del govern en funcions, Mariano Rajoy, va lamentar que digui "coses insensates" i que, quan se li pregunten "coses serioses, no diu res", i també li va retreure la seva "descortesia" per no trucar-li quan va ser investit President de la Generalitat de Catalunya.

D'altra banda, sobre la política espanyola, va alertar que l'Estat corre el perill d'obtenir "un resultat similar" a unes noves eleccions i entrar així en "un bucle". En tot cas, es va mostrar molt respectuós amb "el que decideixin els ciutadans" en uns eventuals nous comicis. I el mateix sentiment va mostrar davant la pregunta d'un dels nens sobre el seu parer sobre la monarquia a Espanya. "Si han de tenir rei, ho decidiran els espanyols. Jo sóc republicà, però els altres països són els que decideixin, tenen la seva llibertat d'apostar per la monarquia si la volen", va dir.