El secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, va assegurar que la "millor contribució" que es pot fer al "poble català és obrir" al País Basc "el segon front amb l'estat com més aviat millor". Otegi va fer aquestes declaracions en un míting multitudinari que va tenir lloc al Velòdrom d'Anoeta de Sant Sebastià, al qual van acudir diversos milers de persones, entre les quals hi havia nombrosos dirigents de l'esquerra abertzale com Pernando Barrena, Hasier Arraiz, Joseba Permach i Rufi Etxeberria.

El secretari general de Sortu, que va abandonar dimarts passat la presó de Logronyo després de complir una condemna de sis anys i mig, va afirmar que "els catalans estan fent història" i que el poble basc no els deixarà sols quan "l'estat s'alci contra ells", perquè allà hi haurà els bascos, "al peu del canó".

Otegi va tornar a fer al·lusió als sectors emergents de l'esquerra espanyola, sense esmentar expressament Podem, als quals va demanar un "exercici d'honestedat". Els va dir que l'esquerra abertzale està "disposada a col·laborar en la democratització de l'estat", però els va sol·licitar que, quan comprovin que "aquesta tasca és impossible, se sumin als independentistes per posar en marxa processos constituents".

El portaveu abertzale, que va pronunciar el discurs de major contingut polític després de la seva excarceració, va advertir que ningú els "aturarà" fins a aconseguir la independència del poble basc que, segons va recalcar, és l'"únic camí".

"Vosaltres sou la força d'aquest poble. Anem a guanyar. La lluita és el camí", van ser són algunes de les crides que ha fer el capdavanter independentista davant un Velòdrom d'Anoeta l'aforament del qual -8.500 persones- es va quedar petit, ja que molts assistents van haVer de seguir l'acte des d'una carpa col·locada a l'exterior.

No diu res del seu futur

Otegi es va referir a la irrupció de Bildu en el panorama polític basc i va opinar que la coalició abertzale va haver de gestionar les institucions quan aquestes tenien menys crèdit. Otegi, que no va desvetllar si serà candidat a lehendakari per EH Bidu, va reconèixer que en aquest moment l'esquerra abertzale no ha sabut "llegir bé" la situació, ja que just quan aquest sector polític engegava "una nova estratègia" van canviar "les prioritats" dels ciutadans com a conseqüència de la crisi econòmica.

Otegi va reiterar la necessitat d'"escoltar" la ciutadania, i va dir que els pobles "no només tenen dret a l'autodeterminació" sinó també a viure en "estats decents" que cobreixin les seves necessitats.

En la seva opinió, l'única opció "realista implica que els bascos construeixin el seu estat" i va llançar un altre missatge a Podem: "el projecte de les elits" econòmiques i polítiques espanyoles se sustenta sobre "el plantejament de la unitat d'Espanya".

Les paraules d'Otegi van ser interrompudes diverses ocasions pels aplaudiments dels assistents, que van corejar crits a favor de la independència i l'acostament dels presos d'ETA a presons basques. Entre els assistents hi havia representants tant d'Esquerra Republicana com de la CUP.