La Xina es proposa aconseguir un creixement econòmic d'entre el 6,5 i el 7 % aquest any, una fita flexible que Pequín espera que permeti escometre les reformes estructurals que necessita el país i millorar el nivell de vida dels seus ciutadans. El primer ministre xinès, Li Keqiang, així ho va proclamar en el discurs que va obrir el plenari anual de l'Assemblea Nacional Popular (ANP), l'òrgan legislatiu, en el qual va subratllar que el creixement econòmic és la prioritat del govern i va deixar les reformes en un pla secundari.

"El desenvolupament és d'importància primordial per a la Xina i és la clau per solucionar tots els problemes que afrontem", va afirmar el primer ministre. Segons va avançar Keqiang, l'economia xinesa haurà de créixer almenys el 6,5 % anual per doblar el 2020 el producte interior brut (PIB) i la renda per càpita que la Xina tenia el 2010, els grans reptes, juntament amb l'eradicació de la pobresa, del Partit Comunista, que celebrarà el 2021 el centenari de la seva fundació.

El primer ministre va introduir una fórmula poc habitual per fixar l'objectiu de creixement del 2016, en recórrer a un rang percentual en lloc d'una xifra concreta -l'any passat la fita va ser créixer "al voltant del 7 %"-, cosa que no succeïa des del 1995.

La Xina va recollir el 2015 el creixement del PIB més baix des del 1990, el 6,9 % interanual, i la nova fita suggereix que el govern xinès preveu que continuï la desacceleració econòmica. Encara que era àmpliament esperat pels analistes, aquest objectiu es presenta "molt difícil" d'assolir per a la segona economia mundial, segons va declarar a Efe l'economista de l'Escola Internacional de Negocis Xina-Europa de Xangai (CEIBS) Xu Bin.

"L'objectiu de creixement és més alt que el potencial que té l'economia xinesa ara mateix, almenys més que el potencial saludable, però, si el govern ho vol, ho pot aconseguir mitjançant estímuls monetaris i una política fiscal expansiva", va explicar Xu.

En aquest sentit, els pressupostos del 2016 presentats ahir pel govern xinès eleven la despesa pública el 7 % fins als 2,74 bilions de iuans (418.900 milions de dòlars, 382.600 milions d'euros), amb un augment del 7,6 % en la partida de Defensa, l'increment més petit dels últims sis anys, enfront del de 10,1 % del 2015.

Keqiang també va anunciar una pujada del sostre de dèficit fins al 3 % del PIB, que seria el més alt des del 1979 i equivaldria a 2,18 bilions de iuans (304.900 milions d'euros).