L'exconseller de Presidència i ara diputat de Democràcia i Llibertat (DiL), Francesc Homs, es va proclamar ahir víctima d'un procés polític instigat per la Fiscalia pel "mal perdre" del PP i pel paper "determinant" que el seu grup podria desenvolupar en la formació del nou govern d'Espanya.

Homs va declarar ahir durant prop d'una hora, voluntàriament i assistit per un advocat, davant del jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Joan Manel Abril, que investiga l'expresident de la Generalitat Artur Mas per mantenir la consulta sobiranista del 9-N després de la seva suspensió pel Tribunal Constitucional.

El diputat, que el 9-N era conseller de Presidència, va anar ahir al Palau de Justícia amb la seva dona i acompanyat per la plana major del Govern català, per les cúpules de CDC, ERC i de les entitats sobiranistes ANC, Òmnium Cultural i AMI. Després de la seva intervenció va oferir una roda de premsa a la seu convergent, on va ser rebut entre aplaudiments pel President català, Carles Puigdemont, i el seu predecessor, Artur Mas.

Davant del jutge i segons fonts judicials, Homs va acusar la Fiscalia d'haver demanat ara la seva imputació -més d'un any després de presentar la querella- únicament per motivacions polítiques i va desafiar el ministeri públic advertint-lo que com més altes siguin les penes que es demanin, major serà la victòria del sobiranisme.

"Com més diguin i més penes vulguin imposar, més gran serà la nostra victòria", va remarcar Homs als periodistes, en la roda de premsa posterior a la seva declaració.

Després d'insistir que no té "vocació de màrtir", Homs va recordar que el seu paper en la consulta va ser públic i notori i, com va reiterar en la roda de premsa posterior, va atribuir la decisió de la Fiscalia d'investigar-lo ara a un "abús de posició i de dret" per part del PP després del seu "mal perdre" en les últimes eleccions catalanes. "No es pot deixar de considerar que el fet que ara la Fiscalia demani que se m'imputi o se m'investigui és perquè hi ha hagut el 27-S i és perquè sóc el portaveu d'un grup parlamentari que podria arribar a ser determinant en la configuració d'un govern que no seria el del PP", va dir davant els periodistes.

En la seva declaració judicial, l'exconseller va arremetre també contra el jutge instructor, al qual va retreure que actuï a remolc de la Fiscalia, i va confrontar la seva actitud amb les paraules del president del TSJC, Jesús María Barrientos, que en la presa de possessió del seu càrrec va demanar que ningú no vagi als tribunals a buscar solucions al debat català.

Homs va defensar la legalitat del 9-N i va assumir l'autoria i el contingut de la carta inclosa en el sumari que ha motivat l'actuació de la Fiscalia, un escrit del 6 de novembre del 2014 en què l'exconseller va indicar a una de les empreses que gestionaven el 9-N que continuessin els seus preparatius per a la consulta per no estar afectats per la suspensió del Tribunal Constitucional.

No obstant això, l'exconseller es va negar a contestar diverses de les preguntes en les quals el jutge li requeria més detalls sobre aquesta carta, adduint que aquestes explicacions les donarà, en el seu cas, al Tribunal Suprem, òrgan davant el qual és aforat des que el de desembre va ser elegit diputat del Congrés.

Després de precisar que està en contra dels aforaments a polítics, Homs va afirmar que no té "cap sentit" que se'l persegueixi judicialment pel 9-N, perquè al seu parer "és una monstruositat demanar penes de presó per posar urnes de cartró", encara que va garantir que no posarà la seva situació judicial "en cap taula de negociació" per formar govern.