El vicepresident i conseller d´Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, reclamarà aquesta tarda al ministre d´Economia, Luis De Guindos, que la liquidació positiva del sistema de finançament del 2014 es pagui mensualment, segons ha avançat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté. De fet, Junqueras ja ha demanat que s´avancin 700MEUR abans de l´estiu i el ministre d´Hisenda, Cristóbal Montoro, s´hi ha negat.

D´altra banda, Munté ha insistit que "no té cap sentit" una reunió entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, per parlar de futur però ha defensat que hi hagi contactes entre consellers i ministres per tractar qüestions del dia a dia.

Segons ha explicat Munté en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, les necessitats de tresoreria de la Generalitat són "molt grans" i el fet de no rebre mensualment la liquidació positiva corresponent al 2014 és un "mecanisme d´asfíxia" que obliga el Governa recórrer al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i, per tant, a pagar interessos.

Munté ha emmarcat la trobada d´aquesta tarda entre Junqueras i De Guindos a l´aeroport del Prat als "contactes normals" i ha remarcat que tot i que el govern espanyol està en funcions, cal tractar els temes que tenen a veure amb el dia a dia.

Preguntada per les relacions entre membres del govern català i espanyol, la portaveu ha assegurat que hi ha "varietat en la qualitat de les relacions", tot apuntant que no totes les comissions sectorials segueixen el mateix ritme. I ha defensat la necessitat que els membres de l´executiu català mantinguin els contactes "imprescindibles" per tal que "rutllin els qüestions del dia a dia", tot i l´aïllament polític del govern espanyol. "No podria trobar una manera conjunta per definir les relacions de cada departament amb els ministeris. Hi ha varietat i disparitat", ha afegit tot recordant que el ministre de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, es va reunir fa uns dies a Madrid amb la Ministra de Foment, Ana Pastor.

En canvi, Munté manté que "no te cap sentit" que es produeixi una reunió entre el president de la Generalitat i Rajoy per parlar de "temes de futur". Segons la portaveu, els contactes entre els dos governs s´han de centrar en el funcionament del dia a dia i ha situat el FLA com un dels "aspectes fonamentals" a tractar. Es tracta, segons Munté, d´uns recursos que genera Catalunya i que, a tracés d´un "mecanisme injust", es retornen amb un calendari fixat per l´Estat i amb uns interessos que "no són raonables".

Carta de Margallo a Romeva

En referència a la carta que el ministre d´Afers Exteriors en funcions, José Manuel García Margallo, ha enviat al conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, en què li recorda que el TC ha suspès les competències del seu departament, Munté ha dit que és la resposta a una carta inicial que Romeva va enviar-li posant se a disposició per tenir una relació bilateral "com ha passat sempre entre consellers i ministres". Tot i així, Munté ha afegit que no li consta que cap ministre s´hagi negat a reunir-se amb cap conseller de la Generalitat.