El rei Felip VI ha decidit no obrir una tercera ronda de consultes i donar temps als partits perquè tornin a la taula de les negociacions i intentin desbloquejar la investidura, tot i que els primers passos no han estat gaire favorables, amb nous vetos encreuats entre les diferents forces polítiques.

Felip VI es va reunir ahir amb el president del Congrés, Patxi López, amb qui va analitzar el nou escenari polític obert després de la investidura frustrada del candidat socialista, Pedro Sánchez.

El monarca va comunicar a López la decisió de no iniciar "de moment" noves consultes i deixar que siguin els partits els que recuperin el diàleg i intentin formar una majoria suficient al Congrés.

Poc després i malgrat els durs retrets que es van llançar la setmana passada a la tribuna del Congrés, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va proposar reprendre els contactes amb PSOE, IU i Compromís per reobrir la "taula a quatre" i negociar la possible formació d'un govern. Oferta que va durar poc, perquè el PSOE va renunciar a anar a la trobada després que Podem hi vetés la incorporació de C's. En conversa telefònica, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va recordar al seu homòleg de Podem, Íñigo Errejón, la decisió presa dissabte pels equips de negociació del PSOE i Ciutadans que anirien junts a qualsevol fòrum en el qual es discuteixi la formació de govern.

També li va transmetre que el seu acord d'investidura "segueix plenament vigent" malgrat que no va prosperar en sumar només 131 vots divendres passat.

Davant les explicacions d'Hernando, Errejón li va fer veure que la invitació a la reunió era exclusivament per al PSOE i que no comptava amb Ciutadans.

Unes hores abans, el líder socialista, Pedro Sánchez, havia demanat al de Podem, Pablo Iglesias, que si no és "valent" i no té el "coratge" per sumar-se al canvi "amb el PSOE i Ciutadans, com a mínim no el bloquegi".

Sánchez va convidar Iglesias a "fer un pas endavant i dir sí al canvi" en comptes de "situar-se en el terreny del xantatge, del veto o de la línia vermella" a qualsevol possible entesa amb el PSOE.

Opinió que no comparteix Podem, que veu com a escull principal en una negociació amb el PSOE l'acord que van signar els socialistes amb Ciutadans.

El president del govern, Mariano Rajoy, va anunciar la seva intenció de trucar aquesta mateixa setmana a Sánchez per concretar una trobada. Rajoy va considerar que seria millor que concertessin una reunió a dos però va precisar que no tindria cap inconvenient que Sánchez hi anés amb Rivera.