El fins ara alcalde de Girona, el convergent Albert Ballesta, va anunciar ahir que deixa el càrrec, al qual va accedir fa menys de dos mesos, i que CDC i el PSC han segellat un pacte de govern que atorga llibertat a les dues formacions en temes relacionats amb el sobiranisme. Ballesta amb prou feines ha estat dos mesos al capdavant del consistori, al qual va arribar quan el seu antecessor, Carles Puigdemont, va acceptar la presidència de la Generalitat.

La seva carrera al capdavant de l'alcaldia ha estat focus constant de polèmica, inclosa la seva elecció, ja que ocupava el lloc dinou a la llista electoral, cosa que va exigir la renúncia de tots els qui el precedien. Les tensions entre CDC i els regidors que van concórrer als comicis per Unió, però que ara militen en Demòcrates de Catalunya, va forçar l'arribada de Ballesta en un ambient poc propici per al substitut de Puigdemont. Després va venir un jurament fallit del càrrec que va obligar a la seva repetició, i la polèmica pel sou, ja que el seu antecessor hi havia renunciat per optar pel de diputat i calia que el ple ho aprovés, cosa que no va ser possible.

L'últim problema de Ballesta va ser el pacte amb C's per aprovar el cartipàs, trencat a l'últim moment per C's en discrepar de la política independentista de CDC.

Tot això ha forçat finalment la marxa de Ballesta, a qui substituirà la fins ara tinent d'alcalde Marta Madrenas. Encara que Ballesta gairebé va pactar amb C's i PP i, en el seu comiat, ho ha fet amb el PSC, el seu soci prioritari ha estat sempre ERC-MES, que li ha donat carbasses en totes les negociacions.

No obstant això, la portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Girona, Maria Mercè Roca, va dir després de la compareixença de Ballesta que el seu partit estava a punt de signar un acord amb CiU i que s'havia assabentat ahir "per la premsa" de l'acord amb el PSC.

Roca va tornar a criticar que els convergents intentessin un pacte amb el PP i Ciutadans, així com que, ara, ho hagin fet amb els socialistes, formacions contràries a la independència de Catalunya.

El posicionament de CiU davant aquest debat el va expressar Marta Madrenas, i la portaveu del seu nou soci de govern, Sílvia Paneque.

Totes dues van dir que l'acord es basa en un front comú en "temes de ciutat", però que es concedeixen llibertat de vot en temes que surtin d'aquest àmbit.

Els partits de l'oposició van donar poca credibilitat, no obstant això, a aquesta explicació i regidors com la popular Concepció Veray van considerar que l'acord s'havia gestat des de la Generalitat.