Milers de persones han matinat avui a Indonèsia per veure l'únic eclipsi total de sol de 2016, un dels més espectaculars dels últims anys que s'ha pogut veure parcialment en gran part del Sud-est Asiàtic.

L'eclipsi ha començat a dissipar-se a la illa de Sumatra, a l'oest d'Indonèsia, a les 06.20 hora local (23.20 GMT de dimarts), i ha seguit cap a l'est a través d'una desena de províncies a les illes de Borneo, Cèlebes i les Moluques , abans d'endinsar-se al Pacífic.

Un dels llocs on s'ha pogut observar en la seva totalitat ha estat la localitat de Palu, a la regió central de Cèlebes, fins on s'ha desplaçat un equip d'astrònoms liderat per l'espanyol Miquel Serra-Ricart, de l'Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC).

L'astrònom ha explicat que en principi havia de ser un eclipsi "complicat" i "d'interès reduït" a causa de la inestabilitat atmosfèrica habitual a la regió equatorial però que la visibilitat del dia l'ha convertit en un dels millors.

"Ha estat impressionant. No recordo, des del de 2008 a Rússia, un eclipsi tan net, sense núvols, amb l'atmosfera tan transparent", va dir exultant Serra-Ricart, després d'assistir al seu tretzè eclipsi total de sol.