El Govern va demanar ahir als grups idees "factibles" davant la pobresa, encara que va vincular les millores a l'aprovació dels Pressupostos, mentre que l'oposició va exigir al Govern, que lamenta no tenir un Estat propi, més autocrítica, reformes de gran abast i anteposar l'emergència social a la secessió.

L'executiu de Carles Puigdemont va afrontar ahir el primer ple monogràfic del Parlament sobre pobresa i emergència social sense tenir garantits els suports als Pressupostos del 2016, que preveu pactar amb la CUP per al maig, i amb diversos reptes socials, entre els quals hi ha la dependència, la pobresa infantil i l'energètica, les llistes d'espera, l'emergència habitacional o les beques menjador.

En nom de les entitats del sector social, va intervenir en el ple la portaveu de Pobresa Zero, Teresa Crespo, que va instar els diputats a "combatre seriosament la xacra de la pobresa entre tots" i, així, va instar els partits que el ple no sigui un motiu de "desencant" i que s'assoleixin "compromisos i consensos".

Crespo va alertar de l'elevat nombre de treballadors pobres que "no poden viure dignament amb el seu sou" i que es dirigeixen a una "vellesa pobra" sense pensió digna, cosa "insostenible". En aquest context, el President català, Carles Puigdemont, va allargar la mà per col·laborar amb els grups, però els va demanar que les seves propostes siguin "factibles i realistes", tenint en compte que la Generalitat ja destina "més del 70% -del pressupost- a polítiques socials, i queda poc marge per reduir el 30%".

El President va assenyalar la independència com a solució a la situació social davant l'"asfíxia" de l'Estat, però, en un missatge insinuat a la CUP, va recordar que abans d'arribar a aquest objectiu s'han d'aprovar uns Pressupostos del 2016 que permetin aplicar el pla de xoc social.

El vicepresident, Oriol Junqueras, també va culpar l'Estat, i va xifrar els avançaments "mal calculats" corresponents al 2014 en 1.400 milions d'euros que, si ja fossin en mans de la Generalitat, es podrien destinar als serveis socials.

Cinc consellers -Neus Munté, Meritxell Borràs, Dolors Bassa, Meritxell Ruiz i Toni Comín- van intervenir en el ple per dibuixar la situació de cada departament i per demanar als grups que contribueixin a aprofundir en el pla de xoc social.

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va lamentar la nul·la "autocrítica" del Govern, però va allargar la mà per impulsar mesures socials de gran abast davant una situació de pobresa que "no pot esperar l'Ítaca feliç de la independència".

Per part de Catalunya Sí que es Pot, el president del grup, Lluís Rabell, va demanar "mesures immediates", i va advertir que "cap denúncia de l'actitud del govern espanyol respecte a Catalunya" i els seus recursos financers "pot servir de pretext" perquè des de la Generalitat no s'actuï amb tots els instruments de què disposa.

El PSC va proposar fer un seguiment exhaustiu dels acords adoptats en el ple, que prossegueix demà, i el líder de la formació, Miquel Iceta, va advertir que "la Catalunya rica i plena" no pot permetre's la "inacció o la indiferència" davant la situació d'emergència social, per la qual cosa ha instat a un projecte de Pressupostos que combatin la pobresa.

El diputat del PPC Fernando Sánchez Costa va acusar Puigdemont d'"utilitzar" el ple sobre la pobresa per fer un "míting independentista", i li va exigir que "assumeixin les seves pròpies responsabilitats i no acusin els altres".

La CUP va assenyalar la reforma laboral aprovada pel PP -amb el suport de CiU- com una de les principals causes de la pobresa: "amb polítiques neoliberals, una Generalitat intervinguda financerament per Madrid i un Parlament autonomista, no hi ha res a fer, cal avançar cap a la república catalana", va subratllar la diputada Gabriela Serra.