El primer ministre suec, Stefan Löfven, va advertir que si la Unió Europea (UE) no actua amb rapidesa en defensa del Tractat de Schengen, tot el que s'ha aconseguit amb la lliure circulació de persones s'ensorrarà. "Schengen és magnífic, però si no actuem amb rapidesa el perdrem", va assegurar Lofven al ple de l'Eurocambra, instant tots els Estats membres a assumir la seva responsabilitat en la crisi dels refugiats.

Lofven, el país del qual és un dels que ha introduït a la UE els controls fronterers, va afirmar que cap país europeu ha d'assumir en solitari els efectes de la crisi dels refugiats. "Suècia ha acollit 80.000 persones en els últims mesos", es va justificar el primer ministre, que va destacar la necessitat de cooperar i aplicar la distribució d'immigrants, lluitar contra els traficants i tallar les causes que provoquen la crisi, en referència a la guerra a Síria.

Per altra banda, l'anomenada "ruta dels Balcans" va quedar tancada per als refugiats del Pròxim Orient després que es restaurés la normativa Schengen, mentre que altres països de la zona, com Bulgària o Hongria, van elevar la seva alerta per si s'obre un itinerari alternatiu cap a l'Europa central.

Com en episodis anteriors, la decisió d'un país, aquesta vegada Eslovènia, ha causat una reacció en cadena que ha forçat el tancament de la ruta a través de Croàcia, Sèrbia i Macedònia, països que encara no són a la zona Schengen, de lliure circulació comunitària, i que han aplicat les mateixes regles.

Aquest pas no ha estat una mesura unilateral, sinó que va ser acordat en la cimera europea d'aquesta setmana sobre els refugiats, va assenyalar el president del Consell Europeu, Donald Tusk.

"Els fluxos irregulars d'immigrants al llarg de la ruta dels Balcans occidentals han arribat al final. No és una qüestió d'accions unilaterals, sinó una decisió comuna de la Unió Europea", va assegurar Tusk. "Dono les gràcies als països dels Balcans Occidentals per aplicar part de l'estratègia global de la UE", va afegir.