El BCE abaixa el diner al 0% i anuncia nous estímuls

També rebaixa les perspectives de creixement anual de la zona euro

11.03.2016 | 07:49
Mario Draghi

El Banc Central Europeu (BCE) va informar ahir que ha decidit reduir la seva taxa d'interès rectora en 5 punts bàsics, fins al mínim 0%, per evitar la deflació. El tipus d'interès rector és el que cobra en les operacions de refinançament principals a la zona de l'euro, les subhastes setmanals.
Així mateix, el BCE ha decidit reduir la taxa d'interès de la facilitat marginal de crèdit, a la qual presta els diners a un dia, en 5 punts bàsics, al 0,25%.
A més, ha retallat la taxa d'interès als dipòsits dels bancs a un dia en 10 punts bàsics, fins al -0,40%, en els tres casos per a les operacions a partir del 16 de març.
El BCE també ha ampliat la llista d'actius que compra mensualment, i acceptarà bons denominats en euros i amb grau d'inversió emesos per empreses establertes a la zona de l'euro.
També prestarà als bancs més liquiditat a molt llarg termini, quatre anys, a partir del juny del 2016, a la taxa d'interès de la facilitat de dipòsit, que ha reduït al -0,40%.
 El BCE també va anunciar que a partir de l'abril ampliarà el seu programa mensual de compra de deute en 20.000 milions d'euros, fins a 80.000 milions. Aquest anunci va servir ahir perquè l'Íbex35 avancés més del 3 per cent al començament de la tarda i superés la cota de 9.100 punts, nivell desconegut des del començament de l'any. Tanmateix, a l'hora de tancar la sessió va perdre gairebé tot el que havia guanyat en el rampell d'eufòria.
El ministre espanyol Cristóbal Montoro va celebrar la reducció dels tipus perquè "facilita que cada vegada hi hagi més crèdit i sigui més accessible per a les famílies i emprenedors a temps que s'abarateixin els costos del deute públic". Va afegir que, tanmateix, "cal seguir fent els deures en política fiscal i tributària"
D'altra banda, el BCE ha rebaixat les previsions de creixement per a la zona de l'euro per a aquest any en tres dècimes fins al 1,4%, i les d'inflació, en nou dècimes, fins al 0,1%, davant l'estimació del desembre passat.
El president del BCE, Mario Draghi, va dir ahir en roda de premsa que aquesta revisió a la baixa es produeix pels regs a la baixa per al creixement global i la caiguda dels preus del petroli dels últims mesos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema