El ministeri d'Hisenda està estudiant la petició de la Generalitat catalana perquè se li avancin part dels diners a càrrec de la liquidació del sistema de finançament autonòmic del 2014, però només ho farà en el cas que hi hagi una justificació motivada.

Així ho va subratllar ahir en declaracions als mitjans de comunicació el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, qui va remarcar que no es poden avançar diners públics de manera discrecional, sinó que hi ha d'haver unes raons "explicitades i justificades".

Hisenda i la Generalitat han discrepat en les últimes setmanes a càrrec de la liquidació del sistema de finançament, perquè el Govern català aspira a rebre abans del previst uns 700 milions dels 1.400 milions que li corresponen per l'estimació a la baixa d'ingressos que va fer el Govern el 2014.

Montoro, que espera poder parlar la setmana que ve amb el vicepresident català i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, va deixar clar que no hi haurà tractes diferencials per a cap comunitat.

Els diners de la liquidació del 2014, que superen els 7.000 milions per a totes les comunitats, s'abonen al juliol, encara que algunes autonomies, com Catalunya, han demanat avançaments.

"Tot està reglamentat, tot té les seves pautes", va insistir Montoro per argumentar que el seu departament no pugui fer avanços discrecionals de diners públics si no està justificat.

Com a exemple, va assenyalar que si s'està demanant un avançament per abonar la paga extra d'estiu als funcionaris autonòmics no està justificat, perquè encara falten tres mesos. "Això correspon fer-ho al seu moment", va postil·lar. Els 7.000 milions addicionals que rebran les comunitats es deuen al major creixement econòmic del país el 2014, el PIB del qual va augmentar l'1,8% en lloc del 0,8% estimat.

Uns diners extres que, segons el ministre, serviran també com a "recurs favorable" perquè les comunitats autònomes puguin complir aquest any amb els objectius de dèficit, que no van complir el 2015.

Atès que les comunitats tindran més diners i un escenari de creixement econòmic millor, el ministre ha assenyalat que els governs autonòmics podrien no fer retallades sempre que controlin la despesa.