El Parlament impulsa 40 propostes contra la pobresa, que supervisarà una comissió

Les entitats socials afirmen que el ple ha estat "agredolç" perquè no hi ha dotació pressupostària per a les mesures

11.03.2016 | 07:49
Representants d´entitats socials van ser ahir al ple del Parlament

El Parlament va tancar ahir dos dies de debat amb l'aprovació de 40 propostes dels grups sobre beques menjador, pobresa energètica, habitatge, retallades en salut i dependència per atacar la pobresa a Catalunya, l'aplicació de les quals estarà supervisada per una nova comissió de seguiment.
El ple es va saldar amb 40 propostes aprovades, algunes d'elles impulsades per l'oposició i amb el suport del Govern, i 13 d'elles avalades per unanimitat, un balanç que van aplaudir tots els diputats dempeus quan va acabar la sessió, i girant-se cap a la tribuna de convidats des d'on van seguir el debat els representants del tercer sector.
Les entitats socials han reconegut un gust "agredolç", perquè, malgrat que s'han aprovat diverses mesures, i per unanimitat, sobre aspectes que consideren clau, troben a faltar uns Pressupostos del 2016, que són els que han de detallar la despesa social, encara que han donat un "vot de confiança" als parlamentaris.
De fet, en el ple, que van impulsar PSC i Catalunya Sí que es Pot, no s'ha aprovat el detall numèric de les partides del pla de xoc social previst per Junts pel Sí i la CUP, que ascendia a 270 milions d'euros, encara que condicionats a l'aprovació d'uns Pressupostos. Entre les mesures adoptades, destaca una proposta del PSC -amb el suport de JxS, C's, PSC, CSQP i PPC- de crear, en dos mesos, una comissió de seguiment dels acords aprovats ahir. El nou òrgan estarà integrat pel Govern, els grups parlamentaris, les entitats socials i els professionals del sector, i vetllarà pel compliment de les mesures després de l'experiència de l'anterior ple del 2014, que va avalar reformes que no es van aplicar.
A més, es va aprovar donar explicacions del grau de compliment de les mesures acordades en la comissions corresponents, una vegada s'hagi reunit la de seguiment, així com anunciar els acords i el seu grau d'implementació en el web de la Generalitat, que serà actualitzada bimestralment.
Entre les mesures aprovades destaca l'increment de les beques menjador perquè cobreixin el cent per cent del cost, o mesures durant l'estiu -quan no hi ha escola- per atendre nens en situació de vulnerabilitat. La cambra també ha acordat fixar un calendari i actuacions concretes per "revertir les retallades en atenció primària de salut (ambulatoris o CAP)" efectuades a Catalunya. A més, s'ha acordat recuperar la Renda Mínima d'Inserció com a "dret subjectiu", ampliar el pressupost per garantir el 100% de la cobertura i "simplificar" el procés de concessió per reduir llistes d'espera.
En habitatge, s'ha aprovat iniciar els tràmits per poder expropiar, passats sis mesos, l'usdefruit per a deu anys d'almenys 3.000 dels 15.000 pisos buits que els bancs han declarat que tenen en mal estat. Quant a la pobresa energètica, s'ha decidit mantenir en els Pressupostos una partida "no inferior" als 10 milions d'euros, que doni resposta al pagament de les factures dels subministraments bàsics als habitatges en situació de vulnerabilitat econòmica.
A més, s'impulsarà una tarifa "especial" de transport públic per a col·lectius en "risc", amb prioritat per a aturats, persones en risc d'exclusió social, joves i estudiants.
També s'ha aprovat una proposta per renegociar el deute de la Generalitat, després de dur a terme una auditoria.
En general, el to del debat va ser tranquil, i els grups van tirar endavant propostes conjuntes, sumant en alguns casos oposició i el grup del Govern, Junts pel Sí, encara que es van produir alguns xocs dialèctics.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema