El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va assegurar ahir que el diferencial en matèria d'interessos que aplica l'Estat a les autonomies per acudir al Fons de Liquiditat Autonòmic suposarà aquest any 380 milions d'euros, una quantitat que va remarcar que és "molt més gran" que els 270 milions que requerirà el pla de xoc social pactat per JxS i la CUP.

En declaracions a RAC1, Junqueras va apuntar que enguany l'Estat cobrarà un interès del 0,834% a les comunitats adherides al FLA, malgrat que el Banc Central Europeu ha tingut fixats aquestes últimes setmanes els tipus de interès al 0,05%, i que des d'ahir han passat a ser del 0%.

"Aquests diners surten del BCE al 0,05% i arriben a les administracions subestatals de l'Estat al 0,834%. El preu de sortida i el d'arribada es multiplica per 16", va afirmar Junqueras, que, preguntat per les raons d'aquest augment del diferencial, va assegurar que era responsabilitat del ministeri d'Hisenda.

El conseller va recordar que precisament l'any passat l'Estat va posar a disposició de les autonomies els fons del FLA al 0%, però que el 2016 ha tornat a aplicar-se un diferencial.

D'altra banda, Junqueras va emmarcar els contactes que va mantenir dimarts amb els ministres d'Economia, Luis De Guindos, i Hisenda, Cristóbal Montoro, en la seva voluntat de tenir la "millor relació possible amb tothom".

Sobre la reunió amb el titular d'Economia, va assegurar que va anar "molt bé", i va recordar que De Guindos està d'acord que la Generalitat pugui convertir part del deute que té a curt termini en deute a llarg termini.

Respecte a la conversa que va mantenir també el mateix dimarts, en aquest cas per telèfon, amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va afirmar que va ser de caràcter "tècnic" però que també va resultar "profitosa", i que va servir per abordar la polèmica respecte a la liquidació del model de finançament del 2014.

La Generalitat vol disposar com més aviat millor dels 1.400 milions d'euros fruit del càlcul a la baixa que va fer l'Estat aquell any dels ingressos tributaris.

Junqueras va assegurar que va quedar a veure's més endavant amb el ministre Montoro, si bé ha assegurat que encara no hi ha data per a això, i en aquest sentit ha desmentit que s'hagi pactat una reunió per a la setmana que ve.

D'altra banda, Junqueras va recordar que el Govern pretén portar el projecte de pressupostos per al 2016 al Parlament a final de maig, amb la finalitat que s'aprovi al juliol, ja que "no es poden escurçar més els terminis", va dir.